Papryka marynowana w zalewie octowej |
Marynowana papryka to klasyk wśród octowych przetworów. Sprawdza się jako dodatek do ciepłych i zimnych mięs, sałatek, kanapek, burgerów. Oczywiście marynowana paprykę można przez cały rok po prostu kupić w sklepie, można także przygotować ją samemu i przy okazji trochę poeksperymentować. Dzisiaj podaję przepis na marynowaną paprykę w wersji podstawowej - na bazie tej receptury można tworzyć indywidualne wariacje smakowe z papryką w roli głównej.
Składniki potrzebne do przygotowania marynowanej papryki
- 8 średniej wielkości papryk
- 8 ząbków czosnku
- 2 łyżki oleju
Marynata octowa
- 200 ml octu spirytusowego
- 800 ml wody
- 5 łyżek cukru
- 1 łyżka soli
- 1 łyżeczka ziaren białej gorczycy
- 1 łyżeczka nasion kolendry
- pół łyżeczki ziaren czarnego lub kolorowego pieprzu
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 8 goździków
- 2 liście laurowe
Zobacz także: sałatka z zielonych pomidorów w słoikach, grzybki w marynacie octowejPapryka przygotowana w ten sposób jest jędrna, sprężysta i nie rozpada się. Nie ochodzi z niej skórka i idealnie nadaje się do podania jako samodzielna przekąska. Taj jak pisałam wcześniej to jest wersja basic. Do słoików można dodać ulubione zioła - np. tymianek, koperek lub pietruszkę. Zapraszam do eksperymentowania i życzę wszystkiego pysznego.
Komentarze
Prześlij komentarz
Czekam na Twoją opinię