Marynowane rydze, czyli grzybki w zalewie octowej


Marynowane rydze to wspaniały dodatek do zimnych mięs, wędlin i zimowych sałatek – szczególnie tych z majonezem i ziemniakami. Do zamarynowania grzybów potrzebne są świeże, młode rydze oraz marynata octowa (zobacz przepis na marynatę).

Marynowane rydze czekają już na zimę


Do marynowania najlepsze są małe grzyby, których kapelusze marynuje się w całości. Nóżki trzeba odkroić - można podsmażyć je na cebulce z masłem i dodać do jajecznicy! Większe okazy (kapelusze) należy pokroić według uznania – w ćwiartki lub w paski, tak aby wszystkie grzyby były podobnej wielkości.  

Przed marynowaniem grzyby czyścimy z piasku i liści, odcinamy trzonki i dokładnie płuczemy pod zimną wodą. W rondlu gotujemy niewielką ilość wody z dodatkiem soli oraz 1 cebuli przekrojonej na połowki lub ćwiartki.  Do wrzątku wrzucamy rydze i gotujemy ok. 20  min. Grzyby odcedzamy i układamy w czystych słoikach. Cebulę wyrzucamy. Ułożone grzyby zalewamy zimną marynatą octową (przepis na zalewę octową) – słoiki dokładnie zakręcamy.

Głęboki garnek wykładamy na dnie gazetami lub lnianą ściereczką, układamy tam słoiki z rydzami i wszystko zalewamy wodą tak, aby przykryła słoiki. Doprowadzamy wodę do wrzenia i pasteryzujemy ok. 15 min. Gorące słoiki ostrożnie wyciągamy i stawiamy do góry dnem na ściereczce. Po ostygnięciu grzybki są gotowe na zimę!




Komentarze