Ciasto ucierane z truskawkami i kruszonką

Maj to truskawkowy miesiąc. W tym czasie jemy truskawki na wszystkie sposoby. Oto prosty przepis na pyszne ciasto ucierane z truskawkami, przykrytymi chrupiącą kruszonką. Najlepiej smakuje jeszcze ciepłe z dodatkiem odrobiny bitej śmietany.

Ciasto ucierane250 g mąki 200 g cukru pudrukostka miękkiego masła4 jajka1 łyżeczka proszku do pieczenia0,5 kg truskawek
Kruszonka 150 g mąki pszennej75 g zimnego masła 75 g cukru
Zaczynamy od przygotowania kruszonki. Wszystkie składniki muszą być dobrze schłodzone. Na stolnicy siekamy masło z przesianą mąką i cukrem. Po posiekaniu szybko zarabiamy ciasto dłońmi, tak aby miało właśnie konsystencję kruszonki – jednak masło musi być połączone z mąką. Składniki można wymieszać także w robocie kuchennym. Tak przygotowane ciasto koniecznie trzeba schłodzić, minimum 30 minut w lodówce.

Miękkie masło ucieramy z cukrem pudrem na gładką, puszystą masę. Wbijamy po jednym jajku i ucieramy lub delikatnie miksujemy do połączenia składników. Następnie stopniow…

Ciasto czekoladowo-różane


Ciasto czekoladowe znane jest w wielu wariantach. Ten przepis to połączenie mocnego smaku czekolady z nutą róży. To prawda, ciasto jest dość ciężkie i wilgotne, ale pasuje idealnie do popołudniowej kawy lub jako deser po lekkim obiedzie.

Składniki na ciasto czekoladowo-różane:

  • 1 kostka margaryny lub 25 dag masła
  • 20 dag białego cukru
  • 25 dag mąki
  • 4 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki naturalnego kakao
  • 50 g czekolady
  • pół szklanki półsłodkiego wina
  • 1 duża łyżka róży ucieranej z cukrem lub marmolady różanej
  • esencja waniliowa lub mały cukier waniliowy 
  • szczypta soli

Do rondla o grubym dnie wsypujemy cukier, kakao, dodajemy czekoladę, masło lub margarynę oraz wino. Wszystko mieszamy, podgrzewamy i doprowadzamy wrzenia. Masę czekoladową gotujemy ok. 3 minuty Odlewamy pół szklanki płynu na polewę, a do reszty dodajemy konfiturę różaną, zagotowujemy i zostawiamy do wystygnięcia. 

Gdy masa jest już chłodna dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy. Następnie ciasto łączymy z żółtkami – dodajemy po jednym i delikatnie mieszamy. Białka ubijamy na sztywna pianę z dodatkiem szczypty soli. Pianę delikatnie mieszamy z ciastem czekoladowym. Całość przelewamy do formy i pieczemy ok. 50-60 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C.

Po wyjęciu ciasta z piekarnika, gdy jest jeszcze ciepłe, trzeba nakłuć go dość grubym szpikulcem, aby powstały głębokie otwory. Ciepłe ciasto polewany odlaną wcześniej masą czekoladową tak, aby wypełniła zrobione wcześniej dziurki. Na tym etapie można zużyć połowę masy. Resztą polewy dekorujemy ciasto po całkowitym wystygnięciu.

Komentarze