Konfitura różana |
Konfitura z róży cukrowej to tradycyjny dodatek do ciast i deserów – idealne nadzienie do pączków z różą, wypełnienie do mazurków, dodatek do sernika wiedeńskiego oraz ciasta czekoladowego. Przepis na ucierana różę jest banalnie prosty, wymaga tylko dłuuuugiego ucierania w makutrze.
Składniki na konfiturę różaną
- ok. 30 dag samych płatków róży cukrowej
- 60 dag drobnego, białego cukru
- pół łyżeczki soku z cytryny
Róża cukrowa, to tak naprawdę róża francuska. Ten gatunek był kiedyś bardzo popularny w Polsce, aktualnie w terenie dzikim jest rzadko spotykana, natomiast jeszcze dość często można ją znaleźć w starych ogrodach. Kwiaty róży cukrowej mają charakterystyczny ciemnoróżowy kolor, wyraźne żółte środki i przede wszystkim cudownie pachną. Na konfiturę najlepiej wybrać kwiaty z roślin rosnących z dala od szosy.
Płatki oczyszczamy z resztek listków, pręcików i innych zanieczyszczeń. Białe końcówki płatków koniecznie odcinany nożyczkami, a gotowe płatki wsypujemy do makutry. Dodajemy trochę cukru i odrobinę soku cytrynowego i ucieramy. Gdy pierwsza partia cukru jest już roztarta z płatkami dodajemy resztę cukru i... ucieramy aż do skutku. Można też rozdrobnić różę z cukrem w blenderze jednak ucierana róża ma lepszą konsystencję.
Gotową konfiturę wkładamy do wyparzonych słoiczków i gotowe.
Komentarze
Prześlij komentarz
Czekam na Twoją opinię