Chrupiące stripsy z udek kurczaka |
Chrupiące stripsy z kurczaka w złotej panierce to ulubiona przekąska dużych i małych smakoszy. Można zamawiać kubełki na wynos, ale pyszne stripsy można przygotować we własnej kuchni. Na stripsy nadają się piersi, ale według mnie lepsze jest mięso z uda - jest bardziej soczyste i ma bardziej wyrazisty smak. Dlatego na stripsy polecam trybowane udziki z kurcząt. Do tego przyprawy oraz świeży olej i chrupiąca przekąska gotowa :)
Składniki potrzebne na chrupiące stripsy z kurczaka
- 50 dag filetów z udek kurczaka
- jedna łyżeczka soli
- jedna łyżeczka pieprzu
- jedna łyżeczka słodkiej papryki
- jedna łyżeczka suszonego czosnku
Ciasto do panierowania
- jedno jajko
- jedna szklanka mleka
- około 1 szklanki mąki pszennej
- pół łyżeczki soli
- pół łyżeczki pieprzu
- pół łyżeczki słodkiej papryki
- pół łyżeczki przyprawy do kurczaka
- pół łyżeczki suszonego czosnku
- pół łyżeczki ostrej przyprawy np. papryki chili lub pieprzu cayenne
Panierka sypka
- Pół szklanki mąki oraz pół szklanki bułki tartej - wymieszane razem
Mięso z kurczaka trzeba umyć, osuszyć i pokroić w niewielkie kawałki - najlepiej w miarę jednakowej wielkości. Włożyć do miski, dodać przyprawy i dokładnie wymieszać. Zamarynowane w przyprawach mięso odstawić do lodówki na minimum godzinę, a najlepiej na całą noc. Przed panierowaniem i smażeniem kurczaka należy wyciągnąć z lodówki, aby nabrał temperatury pokojowej.
Przygotowanie ciasta. W misce mieszamy jajko, mleko oraz mąkę z przyprawami. Ciasto można mieszać trzepaczką lub mikserem. Po przygotowaniu powinno mieć konsystencję gęstej śmietany lub gęstego ciasta naleśnikowego. Gdyby było zbyt rzadkie należy dodać odrobinę mąki, natomiast gdy jest zbyt gęste trzeba dodać trochę mleka lub wody. Ciasto musi odstać się co najmniej 15 minut przed panierowaniem i smażeniem, aby zaczął działać gluten.
Kawałki kurczaka na stripy zanurzamy w cieście, a następnie panierujemy w mące z bułką tartą. Wystarczy po prostu wrzucać do mąki kawałki kurczaka obtoczone ciastem i lekko potrząsnąć naczyniem tak, aby panierka dobrze przywarła do ciasta. Uwaga! Nie powinno się przygniatać mąki do kurczaków w cieście.
Stripsy smażymy w dość głębokim tłuszczu - do tego nie jest konieczne używanie frytownicy. Wystarczy rondel z grubym dnem i około 3 cm w oleju. Kawałki kurczaka smażymy na złoty kolor, około 2-3 minut z każdej strony. Olej nie może być bardzo gorący ponieważ przypalimy panierkę, a kurczak w środku pozostanie surowy. Usmażone stripsy wykładamy do miski wyłożonej papierowym ręcznikiem aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
Naszą przekąskę podajemy według własnego uznania z dowolnym dipem, domowym majonezem, dresingiem, sosem aioli lub ulubionym keczupem oraz z domowymi frytkami.
Uwielbiam takie dania! Wygląda rewelacyjnie, muszę wypróbować Twój przepis :)
OdpowiedzUsuńDzięki :) Mam nadzieję, że będzie smakowało.
OdpowiedzUsuń