Białkowiec ze śliwkami. Nie wyrzucaj - wykorzystaj!

Białkowiec ze śliwkami - pomysł na wykorzystanie białek

Białkowiec, czyli ciasto z białek, to jeden z lepszych pomysłów na wykorzystanie pozostałych białek. W wielu potrawach wykorzystujemy tylko żółtka, a białka niestety zostają. Osobiście, bardzo ale to bardzo, nie lubię wyrzucać jedzenia i staram się wykorzystywać wszystko co mam w lodówce. Dlatego zawsze zbieram pozostałe białka do słoika i dzięki temu białkowiec często gości na naszym stole! Tym razem polecam Wam wersję z owocami sezonowymi. Wybór padł na sierpniowe śliwki :)

Składniki na białkowiec ze śliwkami

  • 1 szklanka białek (ok. 6 - 7 białek)
  • 2,5 szklanki mąki
  • niepełna szklanka oleju
  • pół szklanki mleka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • esencja waniliowa do smaku
  • szczypta soli
  • cynamon w proszku do smaku
  • pół kilograma śliwek - najlepiej węgierek 
  • łyżka cukru trzcinowego

Przygotowanie białkowca zaczynamy od ubicia zimnych białek ze szczyptą soli. Zmniejszamy obroty miksera i stopniowo dodajemy cukier. Następnie, cały czas ubijając białka, dodajemy pozostałe składniki - mąkę z proszkiem do pieczenia, olej i mleko z wanilią.

Sprawdź przepis na białkowiec z kokosem lub makiem

Gotowe ciasto wlewamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia lub do silikonowej formy. Na wierzchu układamy połówki śliwek i posypujemy je cukrem trzcinowym wymieszanym z cynamonem. Białkowca pieczemy ok. 50-60 minut w temperaturze 180 stopni. Po wyłączeniu piekarnika ciasto zostawiamy nadal w środku na 10-15 minut. Gotowe ciasto posypujemy cukrem pudrem.

Komentarze