Białkowiec ze śliwkami - pomysł na wykorzystanie białek |
Białkowiec, czyli ciasto z białek, to jeden z lepszych pomysłów na wykorzystanie pozostałych białek. W wielu potrawach wykorzystujemy tylko żółtka, a białka niestety zostają. Osobiście, bardzo ale to bardzo, nie lubię wyrzucać jedzenia i staram się wykorzystywać wszystko co mam w lodówce. Dlatego zawsze zbieram pozostałe białka do słoika i dzięki temu białkowiec często gości na naszym stole! Tym razem polecam Wam wersję z owocami sezonowymi. Wybór padł na sierpniowe śliwki :)
Składniki na białkowiec ze śliwkami
- 1 szklanka białek (ok. 6 - 7 białek)
- 2,5 szklanki mąki
- niepełna szklanka oleju
- pół szklanki mleka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- esencja waniliowa do smaku
- szczypta soli
- cynamon w proszku do smaku
- pół kilograma śliwek - najlepiej węgierek
- łyżka cukru trzcinowego
Przygotowanie białkowca zaczynamy od ubicia zimnych białek ze szczyptą soli. Zmniejszamy obroty miksera i stopniowo dodajemy cukier. Następnie, cały czas ubijając białka, dodajemy pozostałe składniki - mąkę z proszkiem do pieczenia, olej i mleko z wanilią.
Sprawdź przepis na białkowiec z kokosem lub makiem
Gotowe ciasto wlewamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia lub do silikonowej formy. Na wierzchu układamy połówki śliwek i posypujemy je cukrem trzcinowym wymieszanym z cynamonem. Białkowca pieczemy ok. 50-60 minut w temperaturze 180 stopni. Po wyłączeniu piekarnika ciasto zostawiamy nadal w środku na 10-15 minut. Gotowe ciasto posypujemy cukrem pudrem.
Komentarze
Prześlij komentarz
Czekam na Twoją opinię