11 ziół i przypraw to sekret słynnej panierki Colonela
Sandersa do kurczaków KFC. Oto oryginalny przepis!
1) 2/3 łyżki stołowej soli
2) 1/2 łyżki stołowej tymianku
3) 1/2 łyżki stołowej bazylii
4) 1/3 łyżki stołowej oregano
5) 1 łyżka stołowa soli selerowej
6) 1 łyżka stołowa czarnego pieprzu
7) 1 łyżka stołowa sproszkowanej musztardy 8) 4 łyżki stołowe papryki
9) 2 łyżki stołowe soli czosnkowej
10) 1 łyżka stołowa mielonego imbiru
11) 3 łyżki białego pieprzu
2) 1/2 łyżki stołowej tymianku
3) 1/2 łyżki stołowej bazylii
4) 1/3 łyżki stołowej oregano
5) 1 łyżka stołowa soli selerowej
6) 1 łyżka stołowa czarnego pieprzu
7) 1 łyżka stołowa sproszkowanej musztardy 8) 4 łyżki stołowe papryki
9) 2 łyżki stołowe soli czosnkowej
10) 1 łyżka stołowa mielonego imbiru
11) 3 łyżki białego pieprzu
11 przypraw – wymieszaj z dwiema szklankami białej mąki
1. W misce wymieszaj mąkę z ziołami i przyprawami.
2. W drugiej misce wymieszaj maślankę z jajkiem dopóki się ze sobą nie połączą. Zamocz kurczaka w tej mieszance i zostaw na 20-30 minut.
3. Kurczaka wyjmij i pozwól ociec nadmiarowi płynu. Zanurz kawałki kurczaka w mące z przyprawami tak, by pokryła całość i otrzep nadmiar panierki. Połóż kurczaka na kracie umieszczonej nad blaszką i zostaw na 20 minut.
4. Rozgrzej olej (50 ml) w dużym naczyniu do temperatury 176 stopni Celsjusza (temperaturę trzeba sprawdzić termometrem). Smaż po 3-4 kawałki naraz, żeby nie przepełnić garnka i utrzymać temperaturę 176 C. Smaż przez 15-18 minut aż kawałki będą miały złocisto-brązowy kolor, obracając tylko raz. Usmażone przenieś na blaszkę pokrytą ręcznikami papierowymi.
1. W misce wymieszaj mąkę z ziołami i przyprawami.
2. W drugiej misce wymieszaj maślankę z jajkiem dopóki się ze sobą nie połączą. Zamocz kurczaka w tej mieszance i zostaw na 20-30 minut.
3. Kurczaka wyjmij i pozwól ociec nadmiarowi płynu. Zanurz kawałki kurczaka w mące z przyprawami tak, by pokryła całość i otrzep nadmiar panierki. Połóż kurczaka na kracie umieszczonej nad blaszką i zostaw na 20 minut.
4. Rozgrzej olej (50 ml) w dużym naczyniu do temperatury 176 stopni Celsjusza (temperaturę trzeba sprawdzić termometrem). Smaż po 3-4 kawałki naraz, żeby nie przepełnić garnka i utrzymać temperaturę 176 C. Smaż przez 15-18 minut aż kawałki będą miały złocisto-brązowy kolor, obracając tylko raz. Usmażone przenieś na blaszkę pokrytą ręcznikami papierowymi.
Pyszna przekąska - chrupiące stripsy z kurczaka
To wszystko, smacznego! Przepis na słynną panierkę KFC, został zamieszczony w „Chicago Tribune” po dogłębnej analizie odręcznej receptury, którą zdradził siostrzeniec Colonela Sandersa.