Suszenie grzybów to jeden z jesiennych rytuałów. Dawniej grzyby nawlekało się na nitki i wianuszki wieszało na słońcu. Dziś można zdecydowanie skrócić ten proces dzięki specjalnym suszarkom i... piekarnikowi. Dziś poradzę, jak suszyć grzyby w piekarniku.
Do suszenia
nadają się prawdziwki i podgrzybki. Grzyby przeznaczone do suszenia trzeba
dokładnie oczyścić „na sucho” z ziemi, igliwia i liści. Nie wolno myć ich w
wodzie. Tak przygotowane grzyby kroimy – kapelusze w paski ok. centymetrowej
szerokości, nóżki przekrawamy wzdłuż. Małe kapelusze i nóżki można pozostawić w
całości.
Grzyby przygotowane do suszenia |
Pokrojone
grzyby powinny być podobnej wielkości. Układamy je na blaszce wyłożonej
papierem do pieczenia i wkładamy do piernika nagrzanego do 50 stopni z termoobiegiem. Suszymy ok. 45-60 min. Wyjmujemy blachę, odwracamy grzyby i proces
powtarzamy. Robimy tak aż grzyby będą suche. Gotowe jesienne skarby przechowujemy
w szczelnie zamkniętych szklanych słojach.
Zobacz także, jak suszyć grzyby bez suszarki na poradzimy24.pl