Krucha szarlotka pod pierzynką |
- 4 – 5 dużych kwaśnych jabłek (najlepsze będą reneta szara lub złota, antonówki)
- 40 dag mąki
- 4 jajka
- 10 dag cukru pudru + 2 łyżki
- 25 dag masła
- Cukier waniliowy lub esencja waniliowa
- Szczypta soli
Z zimnego masła, mąki, cukru pudru i żółtek zarobić kruche ciasto. Masło nożem posiekać z mąką, dodać cukier puder, szczyptę soli. Zrobić na środku wgłębienie i wbić trzy żółtka. Białka zostawić. Szybko zarobić ciasto dłońmi na stolnicy. Zawinąć w folię spożywczą i schować do lodówki.
Gdy ciasto będzie się chłodziło przygotujemy jabłka. Jabłka obrać, pozbawić gniazd nasiennych, pokroić na niewielkie kawałeczki i wrzucić do rondla o grubym dnie. Jabłka rozparzać przez kilka minut, pilnując by się nie przypaliły. Na koniec dodać cukier waniliowy lub esencję + łyżka cukru. Jeżeli jabłka będą bardzo kwaśne można je na końcu dosłodzić.
Ciasto wyciągnąć z lodówki, rozwałkować na grubość ok. 1 cm i wyłożyć nim wysmarowaną masłem tortownicę. Trzeba zostawić ok. 1/5 ciasta, aby wykleić brzegi na wysokość ok. 2 cm. Na surowym cieście umieścić rozparzone jabłka. Piec ok. 20 min. w temp. 200 st. C z termoobiegiem lub 220 w zwyczajnym piekarniku. W czasie pieczenia białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Na końcu ubijanie dodać 2 łyżki cukru pudru. Po 20 min. pieczenia wyjąc ciasto, na jabłkach rozsmarować pianę z cukrem i piec kolejne 20 min. tak, aby piana miała złoty kolor.
Ta wspaniała, krucha szarlotka z pewnością na stałe zagości na Waszych stołach. Jabłka można zastąpić innymi owocami – jagodami, gruszkami, brzoskwiniami czy morelami.
Komentarze
Prześlij komentarz
Czekam na Twoją opinię