Wigilijna zupa grzybowa z ziemniakami |
Proponują przepis na nieco inną zupę grzybową, która doskonale sprawdzi się na wigilijnym stole. Tym razem nie będzie to zupa z łazankami lub kluseczkami, ale ziemniakami. To połączenie jest naprawdę udane i zupa z suszonych grzybów i ziemniaków smakuje wybornie.
Składniki na zupę z suszonych grzybów z ziemniakami
- 300 g ziemniaków
- 50 g suszonych grzybów
- 1 marchew
- 1 pietruszka
- ¼ selera korzeniowego
- 2 liście laurowe
- 2 ziarna ziela angielskiego
- 2 ziarna pieprzu
- 1 łyżeczka soli
- 2 l wody
Zasmażka
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 mała cebula
- 1 łyżka natki pietruszki, posiekanej
Przygotowanie wigilijnej zupy z suszonych grzybów z ziemniakami
Przygotowanie zupy zaczynamy od ugotowania wywaru z warzyw i grzybów. Obraną marchewkę, pietruszkę i seler kroimy w dość duże kawałki lub pozostawiamy w całość i wkładamy do garnka. Dodajemy opukane grzyby, przyprawy i wszystko zalewamy wrzącą wodą. Gotujemy 20 do 25 minut. Warzywa i grzyby odcedzamy z wywaru. Grzyby kroimy w paseczki lub zostawiamy w całości - później dodamy je do zupy. Włoszczyzna według uznania - może trafić do zupy lub sałatki jarzynowej albo warzywnej pasty, lub pasztetu.
Odlewamy szklankę wywaru, który będzie potrzebny do zasmażki. Do pozostałego płynu wrzucamy obrane ziemniaki pokrojone w kostkę i gotujemy je do miękkości.
Gdy ziemniaki są już prawie ugotowane, przygotowujemy zasmażkę. Cebulę kroimy w bardzo drobną kostkę i podsmażamy ją na maśle, aż stanie się szklista. Do usmażonej cebuli dodajemy łyżkę mąki i smażymy wszystko, aż mąka będzie lekko złota. Teraz stopniowo dolewamy pozostawiony wywar i dokładnie mieszamy, aby nie powstały grudki. Gotową zasmażkę dodajemy do zupy z gotującymi się ziemniakami.
Na koniec dodajemy ugotowane grzyby i zupę doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Posypujemy posiekaną natką pietruszki.
Komentarze
Prześlij komentarz
Czekam na Twoją opinię