Wigilijna zupa z suszonych grzybów z ziemniakami

Wigilijna zupa z suszonych grzybów z ziemniakami
Wigilijna zupa grzybowa z ziemniakami

Proponują przepis na nieco inną zupę grzybową, która doskonale sprawdzi się na wigilijnym stole. Tym razem nie będzie to zupa z łazankami lub kluseczkami, ale ziemniakami. To połączenie jest naprawdę udane i zupa z suszonych grzybów i ziemniaków smakuje wybornie


Składniki na zupę z suszonych grzybów z ziemniakami

  • 300 g ziemniaków
  • 50 g suszonych grzybów
  • 1 marchew
  • 1 pietruszka
  • ¼ selera korzeniowego
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 2 ziarna pieprzu
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 l wody

Zasmażka

  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 mała cebula
  • 1 łyżka natki pietruszki, posiekanej

Przygotowanie wigilijnej zupy z suszonych grzybów z ziemniakami

Przygotowanie zupy zaczynamy od ugotowania wywaru z warzyw i grzybów. Obraną marchewkę, pietruszkę i seler kroimy w dość duże kawałki lub pozostawiamy w całość i wkładamy do garnka. Dodajemy opukane grzyby, przyprawy i wszystko zalewamy wrzącą wodą. Gotujemy 20 do 25 minut. Warzywa i grzyby odcedzamy z wywaru. Grzyby kroimy w paseczki lub zostawiamy w całości - później dodamy je do zupy. Włoszczyzna według uznania - może trafić do zupy lub sałatki jarzynowej albo warzywnej pasty, lub pasztetu.
Odlewamy szklankę wywaru, który będzie potrzebny do zasmażki. Do pozostałego płynu wrzucamy obrane ziemniaki pokrojone w kostkę i gotujemy je do miękkości.
Gdy ziemniaki są już prawie ugotowane, przygotowujemy zasmażkę. Cebulę kroimy w bardzo drobną kostkę i podsmażamy ją na maśle, aż stanie się szklista. Do usmażonej cebuli dodajemy łyżkę mąki i smażymy wszystko, aż mąka będzie lekko złota. Teraz stopniowo dolewamy pozostawiony wywar i dokładnie mieszamy, aby nie powstały grudki. Gotową zasmażkę dodajemy do zupy z gotującymi się ziemniakami.
Na koniec dodajemy ugotowane grzyby i zupę doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Posypujemy posiekaną natką pietruszki.

Komentarze