Choinki z serkiem, tuńczykiem i koperkiem - efektowna przystawka lub świąteczna przekąska |
Choinki z serkiem, tuńczykiem i koperkiem to ostatnio hit, który bez przerwy pojawia się Facebooku i TikToku. Zatem skoro mają je wszyscy - mam i ja ;) Moje choinki są przygotowane z pasty z twarogu, z dodatkiem tuńczyka, kiszonego ogórka i odrobiny cebulki. To wszystko otulone świeżo siekanym koperkiem. Prosto, szybko, pysznie. Przygotowanie tej przekąski zajmuje 15 minut, a wygląda naprawdę apetycznie.
Nie dodaję granatu do dekoracji, bo choinki są też dla dzieci, a one za granatem nie przepadają, lubią natomiast skubnąć żurawinkę.
Składniki na choinki z serkiem, tuńczykiem i koperkiem
- 150 g twarogu (białego sera)
- 1 mała puszka tuńczyka w oleju
- 1 mały ogórek kiszony
- 1/4 małej cebuli
- 1 duży pęczek koperku
- 1 szczypta suszonego czosnku
- 1 łyżeczka suszonego koperku
- sól i pieprz do smaku
- kilka okrągłych krakersów lub krążków chleba
Jak przygotować choinki z tuńczykiem, serkiem i koperkiem
Tuńczyka odcedzamy i dokładnie mieszamy z twarogiem - wystarczy wymieszać widelcem, można też zblendować. Do pasty dodajemy drobniutko posiekanego ogórka kiszonego i bardzo drobno pokrojoną cebulę. Wszystko jeszcze raz dokładnie mieszamy i doprawiamy solą, pieprzem, suszonym koperkiem i odrobiną suszonego czosnku. Możemy na chwilę schłodzić pastę, aby łatwiej formować choinki.
W tym czasie siekamy koperek. Z pasty za pomocą łyżki i dłoni formujemy stożki, które następnie obtaczamy w posiekanym koperku. Koperkowe choinki ustawiamy na krakersach lub kółeczkach z chleba i gotowe! Możemy podawać :)
Koperkowe choinki z serem i tuńczykiem ustawiamy na krakersach lub kółeczkach z chleba i gotowe! |
Tuńczykowo-serowo choinki z koperkiem gotowe w 15 minut |
Komentarze
Prześlij komentarz
Czekam na Twoją opinię