Bardzo kruche ciastka korzenne - idealne na Boże Narodzenie

Kruche ciastka korzenne idealne na Boże Narodzenie
Kruche ciastka korzenne idealne na Boże Narodzenie


Te korzenne ciastka mogą zastąpić tradycyjne pierniki. To przepyszne ciasteczka z ciasta kruchego - bardzo delikatne, rozpływające się w ustach i obłędnie pachnące przyprawami korzennymi - cynamonem, gałką muszkatołową i imbirem z nutą kakao. Ciasteczka z tego przepisu możemy wykrawać kieliszkiem, foremkami lub za pomocą pieczątek i stworzyć piękne świąteczne dekoracje.


Składniki na kruche ciastka korzenne

  • 250 g mąki pszennej
  • 130 g masła
  • 100 g cukru pudru
  • 1 jajko
  • 2 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika (najlepiej domowej)
  • 1 łyżeczka kakao
  • 1 łyżeczka skórki otartej z pomarańczy lub esencji pomarańczowej
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • 1 szczypta soli

Jak zrobić kruche ciastka korzenne

Wszystkie składniki powinny być zimne i zarabiamy kruche ciasto. Przesiewamy mąkę, dodajemy zimne masło i szybko siekamy nożem lub rozdrabniaczem do kruchego ciasta.
Następnie dodajemy przesiany cukier puder i przyprawę korzenną i kakao, siekamy jeszcze raz i z grudek robimy stożek z wgłębieniem w środku. 
Tam wbijamy jajko, dodajemy sól, esencję waniliową i skórkę z pomarańczową. Wszystko szybko wyrabiamy dłońmi. Gotowe ciasto wstawiamy na minimum godzinę do lodówki.
Rozgrzewamy piekarnik do 190 - 200 stopni C.
Zimne ciasto rozwałkowujemy na grubość 3 do 4 mm na stolnicy oprószonej mąką. Za pomocą foremek lub stempelków wykrawamy ciastka i układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Ciasteczka korzenne oprószone cukrem pudrem


Kruche ciasteczka korzenne pieczemy ok. 10 - 12 minut, aż będą złote. Gotowe ciastka studzimy na kratce.
Letnie ciastka przekładamy do miski i przesypujemy cukrem pudrem, aby okleił je z każdej strony.

Ciasteczka korzenne ze stempelkami


Komentarze