Babka czekoladowa - wilgotna i aromatyczna

Babka czekoladowa posypana cukrem pudrem
Babka czekoladowa posypana cukrem pudrem

Ta babka czekoladowa to prawdziwa poezja czekoladowego smaku. Jest cudownie wilgotna, bardzo czekoladowa, pachnie delikatnie wanilią i leciutką nutką kawy. Czego chcieć więcej? Oto przepis na cudowną, wilgotną babkę czekoladową, która przygotujemy zaledwie w 10 minut.

Składniki na wilgotną babkę czekoladową

  • 250 g mąki pszennej
  • 1 i 1/2 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200 g miękkiego masła
  • 200 g cukru
  • 160 g czekolady gorzkiej i mlecznej pól na pół
  • 4 łyżki mleka
  • 1/4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 1/2 łyżeczki pasty waniliowej
  • szczypta soli

Jak przygotować babkę czekoladową

  1. Czekoladę kruszymy na kawałki, dodajemy mleko oraz kawę rozpuszczalną, szczyptę soli i wszystko rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Zostawiamy do ostygnięcia.
  2. Miękkie masło ucieramy z cukrem (lub miksujemy) na puszystą, białą masę.
  3. Do utartego masła dodajemy po jednym jajku i wszystko cały czas miksujemy.
  4. Do masła z jajkami dodajemy teraz masę czekoladową i pastę waniliową i krótko miksujemy do połączenia się składników.
  5.  Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i kakao.
  6. Suche składniki dosypujemy do masła z czekoladą i wszystkie krótko mieszamy łyżką - nie miksujemy!
  7. Ciasto przelewamy do formy na babkę lub keksówki.
  8. Pieczemy w temperaturze 180 st. C bez termoobiegu ok. 50 minut - do suchego patyczka.
  9. Gotową babkę lukrujemy, posypujemy cukrem pudrem lub polewamy czekoladą.
Z tej porcji upieczemy jedną dużą babkę lub dwie małe (jak na zdjęciu nad przepisem). Smacznego!



Komentarze