![]() |
Babka czekoladowa posypana cukrem pudrem |
Ta babka czekoladowa to prawdziwa poezja czekoladowego smaku. Jest cudownie wilgotna, bardzo czekoladowa, pachnie delikatnie wanilią i leciutką nutką kawy. Czego chcieć więcej? Oto przepis na cudowną, wilgotną babkę czekoladową, która przygotujemy zaledwie w 10 minut.
Składniki na wilgotną babkę czekoladową
- 250 g mąki pszennej
- 1 i 1/2 łyżki kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 200 g miękkiego masła
- 200 g cukru
- 160 g czekolady gorzkiej i mlecznej pól na pół
- 4 łyżki mleka
- 1/4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- 1/2 łyżeczki pasty waniliowej
- szczypta soli
Jak przygotować babkę czekoladową
- Czekoladę kruszymy na kawałki, dodajemy mleko oraz kawę rozpuszczalną, szczyptę soli i wszystko rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Zostawiamy do ostygnięcia.
- Miękkie masło ucieramy z cukrem (lub miksujemy) na puszystą, białą masę.
- Do utartego masła dodajemy po jednym jajku i wszystko cały czas miksujemy.
- Do masła z jajkami dodajemy teraz masę czekoladową i pastę waniliową i krótko miksujemy do połączenia się składników.
- Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i kakao.
- Suche składniki dosypujemy do masła z czekoladą i wszystkie krótko mieszamy łyżką - nie miksujemy!
- Ciasto przelewamy do formy na babkę lub keksówki.
- Pieczemy w temperaturze 180 st. C bez termoobiegu ok. 50 minut - do suchego patyczka.
- Gotową babkę lukrujemy, posypujemy cukrem pudrem lub polewamy czekoladą.
Komentarze
Prześlij komentarz
Czekam na Twoją opinię