Pieczone pierogi półkruche z kapustą i grzybami

Pieczone pierogi półkruche z kapustą i grzybami
Pieczone pierogi półkruche z kapustą i grzybami


Kochamy pierogi w każdej postaci. Na naszych stołach królują pierogi gotowane z cienkiego ciasta z maki i wody, ale pierogi niejedno mają imię. Te pyszności możemy przygotować także z ciasta półkruchego i upiec je w piekarniku. Polecam przepis na przepyszne pieczone pierogi półkruche z nadzieniem z kapusty i grzybów. Będą idealne na wigilijną wieczerzę, ale może schrupać je także na co dzień.

Ciasto półkruche na pieczone pierogi

  • 2 jajka
  • 120 g masła
  • 350 g mąki pszennej
  • 100 ml kwaśnej śmietany 18%
  • szczypta soli
  • 1 jajko i mleko do posmarowania pierogów

Farsz z kapusty z grzybami

  • 200 g kiszonej kapusty
  • 100 g suszonych grzybów
  • 1 mała cebula lub pół dużej
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżeczka miodu
  • sól i czarny pieprz do smaku

Jak zrobić pieczone pierogi z kapustą i grzybami z ciasta półkruchego

  1. Przygotowanie zaczynamy od zrobienia farszu z kapusty i grzybów. Suszone grzyby namaczamy 15 minut w zimnej wodzie, a następnie w tej samej wodzie gotujemy ok. 30 minut. Zostawiamy do wystygnięcia i odcedzamy grzyby na sitku. Następnie siekamy. Wodę z gotowania grzybów zostawiamy!
  2. Kapustę wrzucamy do garnka, zalewamy niewielką ilością wody i gotujemy do miękkości. Odcedzamy i dobrze odciskamy. Następnie siekamy.
  3. Na patelni lub rondlu rozgrzewamy olej i wrzucamy drobno posiekaną cebulę i czosnek, a kiedy się zeszklą, dodajemy posiekane grzyby. Chwilę smażymy. Teraz dodajemy poszatkowaną kapustę. Wszystko chwilę dusimy, podlewając wywarem z gotowania grzybów.
  4. Doprawiamy miodem, solą i świeżo mielonym pierzem. Na koniec dodajemy zimne masło i wszystko mieszamy. Farsz zostawiamy do ostygnięcia.
  5. Przygotowujemy ciasto półkruche na pierogi. Zimne masło siekamy z mąką i szczyptą soli, dodajemy jajka i śmietanę i wszystko szybko wyrabiamy. Gotowe ciasto chłodzimy przez min. 30 minut.
  6. Zimne ciasto przekładamy na stolnicę i wałkujemy na grubość ok. 5 mm. Wycinamy koła o średnicy ok. 8-10 cm - używam szklanki do whisky. Po upieczeniu pierogi będą mniejsze. Nakładamy farsz z kapusty i grzybów. Brzegi pierogów smarujemy roztrzepanym jajem z mlekiem i dokładnie zlepiamy. Następnie smarujemy je nim z wierzchu. 
  7. Pierogi pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 190°C z termoobiegiem przez 30-35 minut.

Podajemy na zimno lub na ciepło. Idealnie smakują z sosami jogurtowymi!

Półkruche pierogi pieczone


Komentarze