Monastyrska izba, czyli drwa pod śniegiem |
Monastyrska izba to wyjątkowe ciasto. Dość pracochłonne, ale efekt robi wrażenie pod każdym względem — smaku i wyglądu. To “śnieżne” ciasto to świetny wybór na Boże Narodzenie, na pewno przełamie tradycję makowców i serników i zachwyci naszych gości. Monastyrska izba, czyli drwa pod śniegiem to wykwintne, pyszne i pięknie prezentujące się ciasto, które kojarzy się z zimą! Oto przepis na drwa pod śniegiem, czyli monastyrską izbę.
Monastyrska izba, czyli rulony nadziewane wiśniami w kremie śmietanowym
Nazwa tego eleganckiego ciasta bezpośrednio łączy się z monastyrami, czyli klasztorami w kościołach wschodnich. Pierwotnie monastyr oznaczał zespół oddzielnych pomieszczeń mieszkalnych mnichów objętych klauzurą, później ewoluował w klasztor we współczesnym znaczeniu. To ciasto jest popularne za naszą wschodnią granicą i znane jest pod różnymi nazwami, również jako “drwa pod śniegiem”. Jednak zawsze składa się z rulonów z ciasta półkruchego, nadzienia z wiśni oraz kremu z gęstej, kwaśnej śmietany. Oto przepis na monastyrską izbę.
Monastyrska izba - składniki
Ciasto na półkruche rulony
- 2 ½ szklanki mąki
- 200 g masła
- 200 g kwaśnej śmietany (18%)
- 1 jajko
- 50 g cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka brandy lub koniaku
- szczypta soli
Nadzienie z wiśni
- 2 słoiki kompotu z wiśni lub słoik konfitury z wiśni
Śmietana do przełożenia
- 900 g gęstej, tłustej, kwaśnej śmietany 18%
- 100 g drobnego cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego lub esencja waniliowa
- 5 łyżek wiórków czekoladowych do posypania
Monastyrska izba - wykonanie krok po kroku
- Śmietanę do przełożenia przygotowujemy dzień wcześniej. Kwaśną śmietanę wylewamy na gęste sitko wyłożone gazą i wstawiamy do lodówki. Musimy pozbyć się nadmiaru płynu.
- Przygotowujemy ciasto półkruche. Mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia siekamy z masłem i cukrem. Następnie dodajemy śmietanę, jajko i brandy. Szybko zarabiamy gładkie ciasto i na 2 godziny wstawiamy do lodówki.
- Przygotowujemy wiśnie. Owoce z kompotu przekładamy na gęste sito i zostawiamy je, aby dobrze odciekły. Możemy delikatnie osuszyć je papierowym ręcznikiem.
- Schłodzone ciasto na rulony wałkujemy w kształt prostokąta o wymiarach ok. 80 cm x 25 cm. Ciasto kroimy na 10 pasów o szerokości 8 cm i długości 25 cm.
- Na każdym pasku ciasta wzdłuż układamy rządek wiśni — jedna za drugą. Ciasto zawijamy wokół wiśni, tak aby powstał długi rulon i dokładnie sklejamy na “szwie”.
- Dużą blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia i układamy rulony ciasta z wiśniami miejscem sklejenia do spodu.
- Piekarnik rozgrzewamy do 210 stopni Celsjusza bez termoobiegu i wstawiamy nasze półkruche rulony. Rulony pieczemy ok. 25 minut na złoty kolor. Upieczone zostawiamy do zupełnego ostygnięcia.
- Przygotowujemy krem śmietanowy do przełożenia ciasta. Odsączoną śmietanę mieszamy z cukrem i cukrem waniliowym, aż powstanie gładki krem.
- Zimne rulony układamy na tacy lub paterze i przekładamy je kremem śmietanowym. Na spodzie układamy 4 rulony i smarujemy je śmietaną. Następnie w wolnych przestrzeniach układamy 3 ruloniki i ponownie przestrzenie między ciastem wypełniamy śmietaną. W kolejnej warstwie układamy 2 rulony i na szczycie kładziemy ostatni. Całość pokrywamy śmietaną i wszystko ładnie wyrównujemy.
- Gotową monastyrską izbę posypujemy wiórkami czekolady i na kilka godzin wstawiamy do lodówki.
Ciasto najlepsze jest na drugi dzień po przygotowaniu, gdy wszystkie smaki się połączą, a ciasto nieco zmięknie.
Komentarze
Prześlij komentarz
Czekam na Twoją opinię