Torcik szpinakowy z łososiem

Torcik szpinakowy z wędzonym łososiem i serkiem śniadaniowym typu philadelphia
Torcik szpinakowy z wędzonym łososiem i serkiem śniadaniowym typu philadelphia


Torcik szpinakowy z wędzonym łososiem i kremowym serkiem to niezwykle efektowne danie, które możemy podać jako przystawkę na każdej imprezie, a także z okazji świąt. Jest bardzo łatwy do przygotowania, a dodatkowo ta przekąska jest naprawdę fit. Polecam przepis na piękny i pyszny torcik z ciasta szpinakowego z wędzonym łososiem. 

Składniki na torcik szpinakowy z wędzonym łososiem i serkiem 

Ciasto szpinakowe

  • 150 g świeżego szpinaku baby
  • 100 ml mleka
  • 3 jajka
  • 3 łyżki mąki
  • duża szczypta soli
  • ¼ łyżeczki suszonego czosnku
  • odrobina białego pieprzu ziołowego

Nadzienie z wędzonego łososia i serka typu philadelphia

  • 1 opakowanie serka philadelphia (ok. 125 g)
  • 4 plastry wędzonego łososia (ok. 200 g)
  • świeży koperek (posiekany)

Jak zrobić torcik szpinakowy z łososiem? Przygotowanie ciasta szpinakowego krok po kroku

  1. Do kielicha blendera (może być mocny blender do smoothie) wrzucamy liście szpinaku baby, wlewamy mleko i krótko blendujemy.
  2. Dodajemy żółtka oddzielone od białek, dosypujemy mąkę, solimy i lekko pieprzymy. Wszystko dokładnie blendujemy.
  3. W osobnym naczyniu ubijamy białka na sztywną pianę. Delikatnie łączymy pianę z ciastem szpinakowym.
  4. Dużą blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy na nią ciasto szpinakowe. Warstwa ciasta powinna mieć ok. 1 cm grubości.
  5. Blachę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do ok. 180 stopni Celsjusza i pieczemy od 15 do 20 minut — brzegi ciasta powinny odstawać od papieru. Ciasto delikatnie wyjmujemy z blachy i zostawiamy do ostygnięcia.
  6. Gotowe ciasto szpinakowe dzielimy na 3 równe części, czyli blaty naszego tortu.
  7. Dwa blaty sparujemy serkiem philadelphia lub innym serkiem śniadaniowym i układamy plasterki wędzonego łososia. Posypujemy świeżo posiekanym koperkiem. 
  8. Układamy tort — dwie warstwy z nadzieniem przykrywamy trzecim blatem i torcik szpinakowy z łososiem gotowy.
  9. Ciasto wstawiamy na kilka godzin do lodówki.

Smacznego!

Torcik albo rolada szpinakowa

Ten torcik możemy podać także w formie rolady. W takim przypadku nie kroimy ciasta na blaty, tylko na całej powierzchni układamy nadzienie, a następnie zwijamy je po prostu w rulon. Rolada jest bardzo efektownym daniem i sprawdzi się na wszelkich przyjęciach, a także jako danie wielkanocne — podane z odrobiną chrzanu i udekorowane jajkami na twardo.

Komentarze