Torcik szpinakowy z wędzonym łososiem i serkiem śniadaniowym typu philadelphia |
Torcik szpinakowy z wędzonym łososiem i kremowym serkiem to niezwykle efektowne danie, które możemy podać jako przystawkę na każdej imprezie, a także z okazji świąt. Jest bardzo łatwy do przygotowania, a dodatkowo ta przekąska jest naprawdę fit. Polecam przepis na piękny i pyszny torcik z ciasta szpinakowego z wędzonym łososiem.
Składniki na torcik szpinakowy z wędzonym łososiem i serkiem
Ciasto szpinakowe
- 150 g świeżego szpinaku baby
- 100 ml mleka
- 3 jajka
- 3 łyżki mąki
- duża szczypta soli
- ¼ łyżeczki suszonego czosnku
- odrobina białego pieprzu ziołowego
Nadzienie z wędzonego łososia i serka typu philadelphia
- 1 opakowanie serka philadelphia (ok. 125 g)
- 4 plastry wędzonego łososia (ok. 200 g)
- świeży koperek (posiekany)
Jak zrobić torcik szpinakowy z łososiem? Przygotowanie ciasta szpinakowego krok po kroku
- Do kielicha blendera (może być mocny blender do smoothie) wrzucamy liście szpinaku baby, wlewamy mleko i krótko blendujemy.
- Dodajemy żółtka oddzielone od białek, dosypujemy mąkę, solimy i lekko pieprzymy. Wszystko dokładnie blendujemy.
- W osobnym naczyniu ubijamy białka na sztywną pianę. Delikatnie łączymy pianę z ciastem szpinakowym.
- Dużą blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy na nią ciasto szpinakowe. Warstwa ciasta powinna mieć ok. 1 cm grubości.
- Blachę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do ok. 180 stopni Celsjusza i pieczemy od 15 do 20 minut — brzegi ciasta powinny odstawać od papieru. Ciasto delikatnie wyjmujemy z blachy i zostawiamy do ostygnięcia.
- Gotowe ciasto szpinakowe dzielimy na 3 równe części, czyli blaty naszego tortu.
- Dwa blaty sparujemy serkiem philadelphia lub innym serkiem śniadaniowym i układamy plasterki wędzonego łososia. Posypujemy świeżo posiekanym koperkiem.
- Układamy tort — dwie warstwy z nadzieniem przykrywamy trzecim blatem i torcik szpinakowy z łososiem gotowy.
- Ciasto wstawiamy na kilka godzin do lodówki.
Smacznego!
Torcik albo rolada szpinakowa
Ten torcik możemy podać także w formie rolady. W takim przypadku nie kroimy ciasta na blaty, tylko na całej powierzchni układamy nadzienie, a następnie zwijamy je po prostu w rulon. Rolada jest bardzo efektownym daniem i sprawdzi się na wszelkich przyjęciach, a także jako danie wielkanocne — podane z odrobiną chrzanu i udekorowane jajkami na twardo.
Komentarze
Prześlij komentarz
Czekam na Twoją opinię