Rolada kokosowa bez pieczenia |
Rolada kokosowa to wyjątkowy pyszny deser, który świetnie smakuje i pięknie wygląda. Taka rolada sprawdzi się w czasie wszelkich świąt, a także jako słodka przekąska na sylwestra, andrzejki lub inną imprezę. Oto sprawdzony przepis na roladę kokosową bez pieczenia.
Składniki na roladę kokosową bez pieczenia
Ciasto
- 200 g biszkoptów
- 100 g kruchych herbatników
- 120 g masła
- 2 łyżki kakao
- 5 łyżek rumu
- 1 żółtko
- 150 g cukru pudru
Masa kokosowa
- 100 g masła
- 100 g wiórków kokosowych
- 100 g cukru pudru
- 2 łyżki rumu
- 1 łyżka wódki czystej
- 1 łyżka cukru pudru
Jak zrobić roladę kokosową bez pieczenia
Przygotowujemy folię aluminiową. Żółtko, masło, cukier puder i rum oraz przesiane kakao ucieramy razem. Dodajemy zmielone w maszynce biszkopty i wyrabiamy ciasto. Ciasto zostawiamy w lodówce na 10 minut.
Przygotowujemy masę kokosową. Masło ucieramy z cukrem pudrem, dodajemy wiórki kokosowe i rum do smaku.
Rozwijamy folię aluminiową i posypujemy ją lekko cukrem pudrem. Na folii rozwałkowujemy ostrożnie ciasto. Na ciasto wykładamy masę kokosową i równo ją rozsmarowujemy. Zwijamy roladę. Powinien powstać rulon o średnicy 6 cm.
Roladę dokładnie zawijamy w folię aluminiową i wkładamy do lodówki lub zamrażarki. Przed podaniem kroimy w plasterki o grubości 0,5 cm.
Komentarze
Prześlij komentarz
Czekam na Twoją opinię