Rolada kokosowa bez pieczenia

Rolada kokosowa bez pieczenia
Rolada kokosowa bez pieczenia

Rolada kokosowa to wyjątkowy pyszny deser, który świetnie smakuje i pięknie wygląda. Taka rolada sprawdzi się w czasie wszelkich świąt, a także jako słodka przekąska na sylwestra, andrzejki lub inną imprezę. Oto sprawdzony przepis na roladę kokosową bez pieczenia.

Składniki na roladę kokosową bez pieczenia

Ciasto

  • 200 g biszkoptów
  • 100 g kruchych herbatników
  • 120 g masła
  • 2 łyżki kakao
  • 5 łyżek rumu
  • 1 żółtko
  • 150 g cukru pudru

Masa kokosowa

  • 100 g masła
  • 100 g wiórków kokosowych 
  • 100 g cukru pudru
  • 2 łyżki rumu 
  • 1 łyżka wódki czystej
  • 1 łyżka cukru pudru

Jak zrobić roladę kokosową bez pieczenia

Przygotowujemy folię aluminiową. Żółtko, masło, cukier puder i rum oraz przesiane kakao ucieramy razem. Dodajemy zmielone w maszynce biszkopty i wyrabiamy ciasto. Ciasto zostawiamy w lodówce na 10 minut. 

Przygotowujemy masę kokosową. Masło ucieramy z cukrem pudrem, dodajemy wiórki kokosowe i rum do smaku. 

Rozwijamy folię aluminiową i posypujemy ją lekko cukrem pudrem. Na folii rozwałkowujemy ostrożnie ciasto. Na ciasto wykładamy masę kokosową i równo ją rozsmarowujemy. Zwijamy roladę. Powinien powstać rulon o średnicy 6 cm. 

Roladę dokładnie zawijamy w folię aluminiową i wkładamy do lodówki lub zamrażarki. Przed podaniem kroimy w plasterki o grubości 0,5 cm.


Komentarze