Tzatziki. Oryginalny przepis na grecki sos jogurtowy z ogórkiem, czosnkiem i koperkiem

Grecki sos tzatziki podany w niebieskiej miseczce, polany świeżą oliwą
Grecki sos tzatziki, czyli jogurt, ogórek, czosnek, koperek i oliwa

Kocham tzatziki i gdy tylko jestem w Grecji, jako pierwsze danie zamawiam tę cudowną przystawkę + grillowane warzywa. Ten przepis na tzatziki dostałam od właściciela małej knajpki w miejscowości Kalambaka pod Meteorami. Jego siła tkwi w prostocie wykonania i najlepszych produktach. Sos tzatziki z tego przepisu, nawet przygotowany z polskich składników, jest po prostu pyszny. 

Tzatziki — kulinarny symbol Grecji 

Sos tzatziki to jedno z tych dań, które od razu kojarzą się z Helladą — grecką tawerną, warzywami z grilla, suvlakami, świeżą rybą z rusztu. Próbowałam tzatziki w wielu miejscach i prawie zawsze były pyszne, jednak dla mnie najlepsze są te przygotowane wg najprostszej receptury, bez wymyślnych dodatków ziół i przypraw. Takim przepisem chciałam podzielić się z Wami. Oczywiście miłośnicy dodatków zawsze mogą dosypać nieco świeżej mięty, skórki cytrynowej lub ziołowego pieprzu. 

Tzatziki — składniki

  • 180 ml jogurtu greckiego lub bałkańskiego (duży kubek)
  • ½ ogórka szklarniowego ze skórką lub duży ogórek gruntowy
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • 2 zmiażdżone ząbki czosnku 
  • 2 łyżki oliwy extra vergine
  • ½ łyżki białego octu winnego
  • ½ łyżeczki soli morskiej
  • 1 czarna oliwka do dekoracji

Jak zrobić greckie tzatziki

Przygotowanie sosu zaczynamy od starcia ogórka na tarce o dużych oczkach. Ogórek musi być bardzo dobrze odciśnięty z soku, ponieważ pozostała woda może zepsuć nam cały sos. Dlatego startego ogórka najlepiej przełożyć na sito i na całą noc zostawić w lodówce. Jeśli nie mamy aż tyle czasu na przygotowanie sosu, ogórka możemy dokładnie odcisnąć

W oddzielnym naczyniu mieszamy jogurt ze zmiażdżonym czosnkiem, solą, 1 łyżką oliwy i octem winnym. Również odstawiamy do lodówki. In dłużej czosnek będzie macerował się w jogurcie, tym jego smak będzie głębszy i delikatniejszy. 

Kiedy ogórki są już dobrze odciśnięte, łączymy wszystkie składniki i wsypujemy posiekany koperek

Przekładamy do miseczki lub na głębszy talerz, polewamy po wierzchu pozostałą łyżką oliwy i dekorujemy oliwką. Gotowe! 

Sos tzatziki podany z oliwą i czarną oliwką
Sos tzatziki podany z oliwą i czarną oliwką



Komentarze