Pieczone bataty z bryndzą, podane z ćwikłą z buraczków |
Bataty z piekarnika to pyszne i szybkie danie, które możemy podać jako przystawkę lub danie obiadowe. Bataty z piekarnika przepięknie wyglądają i równie obłędnie smakują - szczególnie z dodatkiem słonego sera i aromatycznych ziół i przypraw. Oto przepis na pieczone bataty z bryndzą, suszonymi pomidorami, czosnkiem niedźwiedzim i rozmarynem.
Składniki na pieczone bataty z bryndzą lub serem feta
- 2 bataty
- 150 - 200 g bryndzy lub sera feta
- 1 łyżka suszonych pomidorów z czosnkiem niedźwiedzim
- kilka gałązek świeżego rozmarynu
- oliwa z oliwek
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie pieczonych batatów
Bataty obieramy ze skórki i kroimy wzdłuż na plastry o grubości ok. 1 cm. Plastry batatów układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Solimy, pieprzymy i posypujemy suszonymi pomidorami z czosnkiem niedźwiedzim. Skrapiamy oliwą i układamy plasterki sera feta lub bryndzy. Między batatami rozkładamy gałązki świeżego rozmarynu.
Bataty z bryndzą przygotowane do wstawienia do piekarnika |
Jak upiec bataty w piekarniku?
Tak przygotowane bataty wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C, bez termoobiegu. Warzywa pieczemy ok. 20 minut. Następnie podnosimy temperaturę do ok. 200 stopni i na 3 minuty włączamy termoobieg lub górny grill w piekarniku.
Bataty z piekarnika - jak podawać
Pieczone bataty podajemy jako danie obiadowe lub jako przekąskę albo ciepłą przystawkę. Takie bataty z piekarnika świetnie smakuję z dodatkiem śródziemnomorskiej pasty warzywnej, topenady, skropione octem balsamicznym lub podane z polską ćwikłą z buraków. To ostatnie połączenie może zaskakiwać, ale jest naprawdę pyszne.
Upieczone bataty z bryndzą i ziołami, gotowe do podania |
Wyobrażam sobie jakie to musi być pyszne! Idealny przepis pode mnie, który zapewne na dniach wykorzystam:)
OdpowiedzUsuńCiekawa i łatwa w przygotowaniu przekąska na wieczór :)
OdpowiedzUsuń