Waniliowe mini pączki serowe z serka homogenizowanego |
Karnawał to czas pączkowego szaleństwa. Szczyt popularności tych puszystych smakołyków przypada na tłusty czwartek. Pączki możemy przygotować z tradycyjnego ciasta drożdżowego, ale może wykorzystać także inne składniki. Polecam przepis na pączki serowe z waniliowego serka homogenizowanego, gotowe w 15 minut. Są pyszne, lekkie i bardzo proste w przygotowaniu. Wasze dzieci je pokochają!
Składniki na waniliowe pączki serowe
- 2 opakowania waniliowego serka homogenizowanego np. Danone lub Bakoma, ale może być dowolny serek
- 1 jajko
- 1 szklanka mąki pszennej (250 ml)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 szczypta soli
- 2 łyżki cukru pudru
- ½ l oleju do smażenia
- 1 surowy ziemniak pokrojony w plasterki
Przygotowanie pączków z serka homogenizowanego
Przygotowanie pączków zaczynamy od wymieszania suchych składników. W misce łączymy przesianą mąkę, sól i proszek do pieczenia. W drugim naczyniu mieszamy składniki mokre - całe jajko, które lekko roztrzepujemy i serki homogenizowane. Wszystko mieszamy rózgą lub widelcem. Teraz do mokrych składników stopniowo dosypujemy suche i delikatnie mieszamy, aż ciasto uzyska konsystencję gęstego budyniu. Jeżeli ciasto będzie zbyt gęste, dodajemy trochę jogurtu naturalnego lub mleka.
Z tak przygotowanego ciasta formujemy mini pączki. Porcje ciast nabieramy łyżeczką zanurzoną w oleju i wrzucamy do smażenia.
Jak smażyć pączki serowe?
W rondlu o średnicy ok. 17 cm rozgrzewamy olej. Wrzucamy plasterek ziemniaka i gdy wypłynie jak frytka, możemy zacząć smażyć nasze pączki. Pączusie wrzucamy ostrożnie do rondla i smażymy ok. 1 do 2 minut z każdej strony. Jednocześnie w rondlu powinno znajdować się maksymalnie 5 do 6 pączków, aby temperatura oleju utrzymywała się na odpowiednim poziomie. Aby tłuszcz się nie przegrzał, co jakiś czas dodajemy plasterek ziemniaka. Usmażone pączki przekładamy na papierowy ręcznik kuchenny, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Smażenie pączków serowych |
Gotowe pączki serowe posypujemy cukrem pudrem, dekorujemy lukrem lub polewą czekoladową. Możemy je dodatkowo nadziać dżemem lub bitą śmietaną, ale pyszne są również bez nadzienia.
Pączki serowe najlepsze są bezpośrednio po usmażeniu - po prostu rozpływają się w ustach! Smacznego :)
Komentarze
Prześlij komentarz
Czekam na Twoją opinię