Ciasto bananowe z kawałkami czekolady i polewą czekoladową |
Ciasto bananowe z czekoladą to przepis z kategorii zero waste. Przygotowanie tego ciasta to sprytny i przy tym pyszny sposób na wykorzystanie bananów, które są już nieco przejrzałe. Polecam ten prosty i szybki przepis na bananowe ciasto, które pokochają nie tylko dzieci.
Składniki na ekspresowe ciasto z bananami i czekoladą
- 2 banany – bardzo dojrzałe, średniej wielkości
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 0,5 szklanki białego cukru
- 1 łyżka jasnego cukry trzcinowego demerara
- 3 jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 15 dag masła lub margaryny
- 1 tabliczka ulubionej czekolady – 100 g czekolady mlecznej, gorzkiej, deserowej lub białej
- 1 łyżeczka esencji waniliowej
- 1 szczypta soli
Przygotowanie ciasta bananowego z czekoladą
- Przygotowanie ciasta z bananami zaczynamy od rozgniecenia bananów – jednego miażdżymy widelcem na krem, natomiast drugiego banana kroimy w niewielką kostkę.
- Pół tabliczki czekolady kroimy w drobną kostkę. Drugą część pozostawiamy do polewy. Następnie masło lub margarynę roztapiamy i pozostawiamy do wystygnięcia. Zostawiamy 1 łyżkę nieroztopionego tłuszczu do przygotowania polewy czekoladowej.
- Całej jajka wbijamy do miski, dosypujemy cukier i dodajemy szczyptę soli.
- Jajka z cukrem miksujemy na najwyższych obrotach na białą, puszystą masę. Do tak ubitych jajek cienką strużką wlewamy wystudzone, roztopione masło lub margarynę. Cały czas miksujemy masę jajeczną.
- Następnie dosypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, zmniejszamy obroty miksera i bardzo krótko mieszamy.
- Ostatnie składniki to banany, wanilia i rozdrobniona czekolada, które wsypujemy do ciasta i wszystko mieszamy łyżką.
- Ciasto wlewamy do metalowej formy wyłożonej papierem do pieczenia lub do foremki silikonowej.
- Wstawiamy do piekarnika nagrzanego od 170 – 180 st. Celsjusza i pieczemy ok. 60 minut – do suchego patyczka.
- Upieczone ciasto pozostawiamy do wystygnięcia.
Polewa czekoladowa do ciasta bananowego
Ostudzone ciasto polewamy polewą z czekolady. Pozostałe pół tabliczki czekolady i łyżkę masła rozpuszczamy w kapeli wodnej (lub w mikrofalówce), dokładnie mieszamy i ciepłą masą czekoladową polewamy ciasto.
To wszystko, teraz możemy rozkoszować się smakiem naszego ekspresowego ciasta z bananami i czekoladą. Pasuje nie tylko do kawy czy porannego kakao. Smacznego :)
Przepyszne ciasto! Robiłam i polecam!!
OdpowiedzUsuńPrzepyszne ciasto, wilgotne i nie bardzo słodkie!! Robiłam i polecam!!
OdpowiedzUsuńPyszne ciasto. Polecam przepis!!
OdpowiedzUsuń