Ekspresowe ciasto bananowe z czekoladą - przepis

Ciasto bananowe z kawałkami czekolady i polewą czekoladową
Ciasto bananowe z kawałkami czekolady i polewą czekoladową

Ciasto bananowe z czekoladą to przepis z kategorii zero waste. Przygotowanie tego ciasta to sprytny i przy tym pyszny sposób na wykorzystanie bananów, które są już nieco przejrzałe. Polecam ten prosty i szybki przepis na bananowe ciasto, które pokochają nie tylko dzieci.

Składniki na ekspresowe ciasto z bananami i czekoladą

  • 2 banany – bardzo dojrzałe, średniej wielkości
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 0,5 szklanki białego cukru
  • 1 łyżka jasnego cukry trzcinowego demerara
  • 3 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 15 dag masła lub margaryny
  • 1 tabliczka ulubionej czekolady – 100 g czekolady mlecznej, gorzkiej, deserowej lub białej 
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • 1 szczypta soli

Przygotowanie ciasta bananowego z czekoladą

  • Przygotowanie ciasta z bananami zaczynamy od rozgniecenia bananów – jednego miażdżymy widelcem na krem, natomiast drugiego banana kroimy w niewielką kostkę. 
  • Pół tabliczki czekolady kroimy w drobną kostkę. Drugą część pozostawiamy do polewy. Następnie masło lub margarynę roztapiamy i pozostawiamy do wystygnięcia. Zostawiamy 1 łyżkę nieroztopionego tłuszczu do przygotowania polewy czekoladowej.
  • Całej jajka wbijamy do miski, dosypujemy cukier i dodajemy szczyptę soli. 
  • Jajka z cukrem miksujemy na najwyższych obrotach na białą, puszystą masę. Do tak ubitych jajek cienką strużką wlewamy wystudzone, roztopione masło lub margarynę. Cały czas miksujemy masę jajeczną. 
  • Następnie dosypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, zmniejszamy obroty miksera i bardzo krótko mieszamy. 
  • Ostatnie składniki to banany, wanilia i rozdrobniona czekolada, które wsypujemy do ciasta i wszystko mieszamy łyżką.
  • Ciasto wlewamy do metalowej formy wyłożonej papierem do pieczenia lub do foremki silikonowej. 
  • Wstawiamy do piekarnika nagrzanego od 170 – 180 st. Celsjusza i pieczemy ok. 60 minut – do suchego patyczka. 
  • Upieczone ciasto pozostawiamy do wystygnięcia.

Polewa czekoladowa do ciasta bananowego

Ostudzone ciasto polewamy polewą z czekolady. Pozostałe pół tabliczki czekolady i łyżkę masła rozpuszczamy w kapeli wodnej (lub w mikrofalówce), dokładnie mieszamy i ciepłą masą czekoladową polewamy ciasto.

To wszystko, teraz możemy rozkoszować się smakiem naszego ekspresowego ciasta z bananami i czekoladą. Pasuje nie tylko do kawy czy porannego kakao. Smacznego :)


Komentarze