Kruchy tort kawowy to tort idealny. Delikatne, rozpływające się blaty, przełożone lekkim kremem kawowym, a wszystko podkreślone cierpką nutą galaretki porzeczkowej. Czego chcieć więcej? :) Polecam przepis na wykwintny i niezwykle pyszny kruchy tort kawowy.
Składniki na ciasto kruche
Jest to przepis na małą tortownicę o średnicy 20 cm.
40 dag mąki krupczatki
20 dag zimnego masła
10 dag cukru pudru
4 żółtka
Składniki na krem kawowy
500 ml mleka
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
20 dag cukru pudru
20 dag masła w temperaturze pokojowej
5 łyżeczek kawy rozpuszczalnej
1 łyżeczka spirytusu
½ łyżeczki esencji waniliowej
odrobina soli
1 słoiki galaretki z czarnej porzeczki - do smarowania blatów
Przygotowanie tortu
Przygotowanie tortu kruchego zaczynamy od upieczenia blatów z kruchego ciasta.
Jak upiec kruche blaty
Do miski lub na stolnicę wysypujemy mąkę, cukier puder i dodajemy zimne, posiekane masło. Wszystkie składniki siekamy nożem lub siekacz ką do ciasta kruchego. Gdy powstaną grudki dodajemy żółtka i szybko zarabiamy ciasto. Gotowe ciasto zawijamy w folię spożywczą i na minimum 2 godziny wstawiamy do lodówki. Ciasto może chłodzić się nawet całą noc.
Zimne ciasto dzielimy na 5 części. Z każdej przygotowujemy blat o średnicy ok. 20 cm i układamy w tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto nakłuwamy widelcem. Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni Celsjusza. Tortownicę wstawiamy do piekarnika i każdy blat pieczemy ok. 12 minut na złoty kolor. Kruche blaty zostawiamy do wystygnięcia.
Przygotowanie kremu kawowego
300 ml mleka wlewamy do rondla, dodajemy 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej i doprowadzamy do wrzenia. W tym czasie w pozostałych 200 ml rozpuszczamy mąkę ziemniaczaną i pszenną. Do gotującego się mleka wlewamy rozrobione mąki i intensywnie mieszamy aby nie powstały grudki i wszystko gotujemy ok. 2 minuty. Gotowy budyń zostawiamy do wystygnięcia.
Miękkie masło ubijamy na puch i stopniowo dodajemy cukier puder. Do masy maślano-cukrowej stopniowo dodajemy zimny budyń kawowy. Dokładnie miksujemy tak, żeby nie powstały grudki. Ostatnią łyżeczkę kawy mieszamy ze spirytusu i esencją waniliową. Mieszankę wlewamy do kremu i wszystko miksujemy. Krem jest gotowy. Przed przekładaniem tortu warto lekko schłodzić go w lodówce.
Przekładanie tortu
Galaretkę porzeczkową podgrzewamy, żeby była płynna. Taką ciepłą galaretką smarujemy 4 blaty tortowe i pozostawiamy na kilka minut do stężenia. Krem kawowy dzielimy na 5 części.
Na każdy blat z galaretką nakładamy porcję kremu i układamy tort. Piątą częścią kremu wyrównujemy boki tortu.
Teraz pozostało nam ozdobienie wierzchu i kruchy tort kawowy jest gotowy!
Wygląda mega. Muszę koniecznie wypróbować przy najbliższej okazji. 😀
OdpowiedzUsuń