Tort kawowy kruchy, z nutą porzeczki

Kruchy tort kawowy z galaretką porzeczkową


Kruchy tort kawowy to tort idealny. Delikatne, rozpływające się blaty, przełożone lekkim kremem kawowym, a wszystko podkreślone cierpką nutą galaretki porzeczkowej. Czego chcieć więcej? :) Polecam przepis na wykwintny i niezwykle pyszny kruchy tort kawowy. 

Składniki na ciasto kruche 

Jest to przepis na małą tortownicę o średnicy 20 cm. 

  • 40 dag mąki krupczatki

  • 20 dag zimnego masła

  • 10 dag cukru pudru 

  • 4 żółtka 

Składniki na krem kawowy 

  • 500 ml mleka 

  • 2 łyżki mąki pszennej 

  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

  • 20 dag cukru pudru 

  • 20 dag masła w temperaturze pokojowej 

  • 5 łyżeczek kawy rozpuszczalnej

  • 1 łyżeczka spirytusu

  • ½ łyżeczki esencji waniliowej

  • odrobina soli

  • 1 słoiki galaretki z czarnej porzeczki - do smarowania blatów

Przygotowanie tortu

Przygotowanie tortu kruchego zaczynamy od upieczenia blatów z kruchego ciasta. 

Jak upiec kruche blaty

Do miski lub na stolnicę wysypujemy mąkę, cukier puder i dodajemy zimne, posiekane masło. Wszystkie składniki siekamy nożem lub siekacz ką do ciasta kruchego. Gdy powstaną grudki dodajemy żółtka i szybko zarabiamy ciasto. Gotowe ciasto zawijamy w folię spożywczą i na minimum 2 godziny wstawiamy do lodówki. Ciasto może chłodzić się nawet całą noc. 

Zimne ciasto dzielimy na 5 części. Z każdej przygotowujemy blat o średnicy ok. 20 cm i układamy w tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto nakłuwamy widelcem. Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni Celsjusza. Tortownicę wstawiamy do piekarnika i każdy blat pieczemy ok. 12 minut na złoty kolor. Kruche blaty zostawiamy do wystygnięcia. 

Przygotowanie kremu kawowego

300 ml mleka wlewamy do rondla, dodajemy 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej i doprowadzamy do wrzenia. W tym czasie w pozostałych 200 ml rozpuszczamy mąkę ziemniaczaną i pszenną. Do gotującego się mleka wlewamy rozrobione mąki i intensywnie mieszamy aby nie powstały grudki i wszystko gotujemy ok. 2 minuty. Gotowy budyń zostawiamy do wystygnięcia. 

Miękkie masło ubijamy na puch i stopniowo dodajemy cukier puder. Do masy maślano-cukrowej stopniowo dodajemy zimny budyń kawowy. Dokładnie miksujemy tak, żeby nie powstały grudki. Ostatnią łyżeczkę kawy mieszamy ze spirytusu i esencją waniliową. Mieszankę wlewamy do kremu i wszystko miksujemy. Krem jest gotowy. Przed przekładaniem tortu warto lekko schłodzić go w lodówce. 

Przekładanie tortu

Galaretkę porzeczkową podgrzewamy, żeby była płynna. Taką ciepłą galaretką smarujemy 4 blaty tortowe i pozostawiamy na kilka minut do stężenia. Krem kawowy dzielimy na 5 części. 

Na każdy blat z galaretką nakładamy porcję kremu i układamy tort. Piątą częścią kremu wyrównujemy boki tortu. 

Teraz pozostało nam ozdobienie wierzchu i kruchy tort kawowy jest gotowy! 

Komentarze