Karmelowa babka z krówkami

 

Babka z krówkami i ajerkoniakiem

Wielkanoc to święto jajek i babek. Babki mogą być najróżniejsze - drożdżowe, ucierane, piaskowe, białkowe, czekoladowe, a nawet z budyniu lub galaretki. Dzisiaj proponuję pyszną i bardzo prostą babkę z krówkami i odrobiną likieru jajecznego. Karmelowy smak ciasta i delikatny aromat ajerkoniaku - czego chcieć więcej!

Składniki na karmelową babkę z krówkami

  • 150 g drobnego cukru do wypieków
  • 250 g mąki pszennej
  • 150 g tradycyjnych krówek
  • 150 g miękkiego masła
  • 4 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 125 ml ajerkoniaku, można zastąpić słodkim mlekiem skondensowanym

Przygotowanie babki z krówkami

Wszystkie składniki na babkę powinny być w temperaturze pokojowej - przede wszystkim masło. Krówki kroimy w drobną kostkę.
Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę mikserem. Następnie do masy maślanej dodajemy po jednym całym jajku - cały czas miksując. Teraz kolej na ajerkoniak (Advocaat), który również wlewamy do miksowanej masy.
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i delikatnie do ciasta. Na koniec wsypujemy pokrojone wcześniej krówki.
Ciasto przelewamy do formy wysmarowanej masłem i oprószonej mąką. Pieczemy około 60 minut w temperaturze 175ºC lub do tzw. suchego patyczka.


Komentarze