Wegańska zupa krem z pieczonej dyni

Zupa krem z pieczonej dyni
Zupa krem z pieczonej dyni

Jesienią na naszych stołach królują dynie - pieczone, duszone, smażone, prażone. Szczególnie pyszna jest dynia pieczona, z której można przygotować wiele wspaniałych dań, w tym zdrową, lekką zupę. Wegańska, kremowa zupa z pieczonej dyni, pachnąca mlekiem kokosowym, imbirem i chili wspaniale rozgrzeje i doda nam energii - nie tylko jesienią. Polecam prosty przepis na zupę krem z pieczonej dyni.

Składniki na wegańską zupę krem z pieczonej dyni

  • 1 mała dynia (najlepiej Hokkaido) lub ćwiartka dużej dyni,
  • 1 marchewka,
  • 1 średnia cebula,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 szklanka mleczka kokosowego,
  • 400 ml wywary warzywnego,
  • 1 łyżeczka świeżo startego imbiru,
  • 1 łyżeczka sproszkowanego kardamonu,
  • 1 szczypta startej gałki muszkatołowej,
  • 1 szczypta chili
  • Do smaku sól, pieprz;
  • Do podania: łyżka oleju z pestek dyni i pestki dyni lub słonecznika.

Zupa z pieczonej dyni - sposób przygotowania

Przygotowanie zupy zaczynamy od upieczenia dyni. Warzywo przeznaczone do pieczenie dokładnie myjemy i razem ze skórą dzielimy na mniejsze części. Np. małą dynię Hokkaido kroimy na 8 cząstek. Usuwamy pestki. Blachę do pieczenia lub płaskie naczynie żaroodporne wykładamy papierem do pieczenia i układamy na nim kawałki dyni - koniecznie skórką do spodu. Tak przygotowaną dynię wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. Celsjusza i pieczemy ok. 30 - 40 minut lub do momentu gdy miąższ będzie zupełnie miękki.

Dynię pieczemy ok. pół godziny, czyli do momentu, gdy miąższ dyni będzie miękki. Upieczone warzywo pozostawiamy do wystygnięcia.

W rondlu rozgrzewamy łyżkę oleju. Cebulę i czosnek drobno kroimy i wrzucamy na gorący tłuszcz, następnie dodajemy starty imbir. Gdy cebula i imbir są już szkliste dodajemy marchewkę startą na tarce o dużych oczkach. Podduszone warzywa zalewamy niewielką ilością wywaru warzywnego i gotujemy ok. 10 min. pod przykryciem. Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę pieczoną dynię oraz kardamon i gałkę muszkatołową. Wlewamy resztę wywaru i wszystko gotujemy jeszcze ok.3 do 5 minut. Teraz zupę blendujemy lub miksujemy na gładki krem. Dolewamy mleczko kokosowe i podgrzewamy cały czas mieszając. Zupę doprawiamy solą, pieprzem i papryczką chili. Wegański krem z dyni podajemy z dodatkiem oleju dyniowego i prażonych pestek z dyni lub słonecznika.

Zupa dyniowa - pozycja obowiązkowa w jesiennym menu

Zupa dyniowa często gości na jesiennym stole. Możemy przygotować ją ze świeżego warzywa, jednak ta przygotowana z dyni pieczonej zyskuje głęboki, bogaty smak. Dzięki delikatnemu smakowi dynia jest świetną bazą dla wyrazistych przypraw i dodatków, które nadają daniom wyjątkowy charakter.

Krem z dyni przygotowujemy w domach, ale także możemy zamówić go w ramach np. cateringu pudełkowego. Z takiego rozwiązania warto skorzystać szczególnie obecnie, w czasie gdy codzienne zakupy mogą być problemem. Dostawy gotowych, zbilansowanych posiłków do domu można zamówić prawie w każdym większym mieście, a w tym np. zamówić catering dietetyczny we Wrocławiu, Krakowie lub Warszawie.  

W domowej diecie dynia to prawdziwy kameleon – możemy podawać ją w wersji słodkiej i wytrawnej. Przygotowujemy się z niej pyszne zupy, gulasze warzywne, kluseczki oraz różne słodkie wypieki - na przykład sernik dyniowy. To niezwykłe warzywo może także posłużyć jako główny składnik wykwintnej konfitury pomarańczowo-dyniowej oraz dyniowego syropu do kawy! Dynia to prawdziwa królowa kulinarnej jesieni!

Przepis powstał przy współpracy z partnerem.
 


Komentarze

Prześlij komentarz

Czekam na Twoją opinię