Pierogi ruskie z bryndzą

Pierogi ruskie z bryndzą
Pierogi ruskie z bryndzą

Ruskie pierogi kochamy wszyscy! W zależności od regionu przepisy na słynne ruskie mogą się różnić, ale zawsze te pierogi wspaniale smakują. Mój przepis na ruskie pierogi to wersja galicyjska, z cienkim ciastem i nadzieniem bogatym w ser. Dodatkowo proponuję dodatek bryndzy, która super zaostrza smak farszu. Polecam przepis na pierogi ruskie z bryndzą.

Ciasto na pierogi

  • 500 g mąki pszennej
  • 230 ml gorącej wody
  • 3 łyżki oleju
  • szczypta soli

Składniki na farsz do ruskich pierogów z bryndzą

  • 4 średnie ziemniaki
  • 200 g białego sera (twarogu)
  • 1 opakowanie bryndzy
  • 1 duża cebula
  • 2 łyżki masła
  • Sól i pieprz do smaku

Przygotowanie ruskich pierogów

Przygotowanie ruskich pierogów zaczynamy od zrobienia farszu. Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości. Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na maśle na złoty kolor. Odcedzone, ciepłe ziemniaki przekładamy do miski i ubijamy tłuczkiem. Do ciepłych ziemniaków dodajemy pokruszony twaróg oraz bryndzę. Na koniec do farszu dodajemy usmażoną cebulę. Masę ponownie ubijamy tłuczkiem. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Ziemniaki można przecisnąć przez praskę do ziemniaków, a ser zetrzeć na tarce, ale wówczas farsz ma konsystencję kremu i wg mnie traci wiele smaku. Gotowy farsz wstawiamy do lodówki.

Ciasto na pierogi

Mąkę wysypujemy na stolnicę i robimy stożek z wgłębieniem w środku. Do mąki stopniowo dolewamy gorącą wodę i mieszamy z mąką nożem. Dodajemy także olej i zarabiamy ciasto dłońmi. Ciasto musimy wyrabiać kilka minut - musi być gładkie, elastyczne i sprężyste. Kulę ciasta zawijamy w czystą ścierkę i zostawiamy na ok. 20 - 30 minut.
Gotowe ciasto dzielimy na dwie części. Pierwszą rozwałkowujemy na stolnicy oprószonej mąką, a drugą pozostawiamy zawiniętą w ściereczkę. Ciasto rozwałkowujemy na maksymalną grubość 1 - 2 milimetrów. Za pomocą szklanki wykrawamy krążki, które nadziewamy farszem serowo-ziemniaczanym. Pierogi układamy na ściereczce.
W dużym garnku zagotowujemy osoloną wodę i na wrzątek wrzucamy nasze pierogi - po około 10 - 15 pierogów jednocześnie. Od momentu ponownego zagotowania się wody i wypłynięcia pierogów czekamy ok. 3 minuty i wyciągamy pierogi. Pierogi zostawiamy na durszlaku tak, aby się nie posklejały. Czekamy trochę przestygną.

Pierogi ruskie odsmażane

Na dużej patelni roztapiamy łyżkę masła i układamy na niej ugotowane pierogi. Obsmażamy je na złoty kolor z obydwu stron. Pierogi podajemy z kwaśną śmietaną.

Komentarze

Prześlij komentarz

Czekam na Twoją opinię