Racuchy z bananami to przysmak, który sprawdza się jako danie na śniadania, obiady i kolacje. Ciasto na racuchy można przygotować na wiele sposobów - z proszkiem do pieczenia, sodą, na drożdżach lub na białkach. Można także używać różnych gatunków mąki - od pszennej tortowej, przez razową, po kokosową i z amarantusa. Dziś chciałam zaproponować wam przepis na racuchy z bananem z mąki orkiszowej. Nasze pyszne racuchy przygotujemy na jogurcie lub maślance.
Tak przygotowane ciasto na racuchy bananowe odstawiamy na 15 do 20 minut. W tym czasie banana kroimy w plasterki.
Przed smażeniem racuchów plasterki banana możemy wrzucić od razu do ciasta. Można też układać owoce na racuszkach bezpośrednio w czasie smażenia.
Do przygotowania racuchów według tego przepisu nie koniecznie trzeba używać bananów. Jako dodatek doskonale sprawdzą się jabłka, ananas, borówki lub brzoskwinie.
Składniki na racuchy z bananami z jogurtem z mąki orkiszowej
- 1 banan, pokrojony w plasterki
- 6 łyżek mąki orkiszowej
- 2 jajka
- 2 duże łyżki jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki brązowego cukru
- 1 szczypta soli
- kilka kropli aromatu waniliowego
- 2 łyżki oleju lub masła klarowanego do smażenia
Jak zrobić racuchy z bananem
W dużej misce łączymy mokre składniki ciasta na racuchy - mieszamy jogurt i całe jajka. Wystarczy zrobić to rózgą lub widelcem. Można też użyć miksera ze spiralnymi końcówkami. W drugim naczyniu łączymy suche składniki, mąkę orkiszową, proszek do pieczenia, sól oraz cukier trzcinowy. Teraz łączymy wszystko i mieszamy. Ciasto na racuchy powinno mieć konsystencję gęstej śmietany.Tak przygotowane ciasto na racuchy bananowe odstawiamy na 15 do 20 minut. W tym czasie banana kroimy w plasterki.
Przed smażeniem racuchów plasterki banana możemy wrzucić od razu do ciasta. Można też układać owoce na racuszkach bezpośrednio w czasie smażenia.
Więcej przepisów na racuchy: Puszyste racuchy bez drożdży i proszku do pieczenia, Racuchy jogurtowe z ananasem, Kwiaty czarnego bzu smażone w cieście racuchowymNa patelni rozgrzewamy olej lub klarowane masło. Gdy tłuszcz jest gorący łyżką nakładamy niewielkie porcje ciasta racuchowego. Placuszki smażymy z obydwu stron na złoty kolor. Gotowe racuchy z bananami posypujemy cukrem pudrem. Można też podać je z dodatkiem naturalnego jogurtu lub bitej śmietany, posypane wiórkami kokosowymi.
Do przygotowania racuchów według tego przepisu nie koniecznie trzeba używać bananów. Jako dodatek doskonale sprawdzą się jabłka, ananas, borówki lub brzoskwinie.
Komentarze
Prześlij komentarz
Czekam na Twoją opinię