Leniwe pierogi, czyli kluski dla leniwych z białym serem

Pierogi leniwe, pyszne kluski z twarogiem


Leniwe pierogi, leniwe kluski lub po prostu leniwe to klasyka polskiej kuchni. Delikatne kluseczki z twarogu i mąki można przygotować i ugotować w 10 minut. Są puszyste, delikatne, lekko kwaskowate i po prostu pyszne. Najlepiej smakują polane stopionym masłem z cukrem i cynamonem lub z bułką tartą podsmażoną na masełku. Można je także podawać z sosem z powideł :)

Składniki na leniwe pierogi

  • 30 dag twarogu, czyli tłustego białego sera
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Ser biały mielimy w maszynce do mięsa lub po prostu rozdrabniamy na stolnicy praską do ziemniaków. Można też użyć gotowego sera mielonego. Do sera stopniowo dosypujemy mąkę ziemniaczaną oraz pszenną i zarabiamy elastyczne ciasto. Zajmuje to dosłownie 3 minuty.

Z ciasta formujemy wałeczki, które spłaszczamy nożem i po skosie odkrawamy kluseczki (pierożki) w kształcie rombów.

Leniwe kluski gotowe do gotowania

Leniwe wrzucamy na osolony wrzątek i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką, żeby nie przywarły do dna. Gdy wypłyną gotujemy je jeszcze 3 do 4 minut w zależności od wielkości klusek.

Gotowe leniwe polewamy stopionym masłem, posypujemy cukrem i odrobiną cynamonu.

Do przygotowania leniwych można dodać także jajko. Na 30 dag sera wystarczy jedno, jednak wówczas trzeba dodać więcej mąki pszennej. Smacznego leniwego :)

Komentarze