Zupa cebulowa - sprytny sposób na czerstwy chleb

Zupa cebulowa z czerstwy chlebem

Zupa cebulowa z dodatkiem chleba to dobry sposób na wykorzystanie kilku kromek czerstwego chleba. Ta pyszna zupa może nie ma pięknego wyglądu ale wspaniałe smakuje, a z dodatkiem przypraw idealnie rozgrzewa. 

Składniki na zupę cebulową

  • Kilka kromek chleba (4 - 5)
  • 4 średnie cebule
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 szklanki bulionu warzywnego
  • Zioła prowansalskie lub dalmatyńskie
  • Sól i pieprz do smaku

Przygotowanie zupy zaczynamy od pokrojenia chleba i cebuli i podsmażenia wszystkiego w rondlu. Kiedy chleb się zezłoci a cebula zeszkli dolewamy bulion i gotujemy wszystko ok. 15 minut. Zupę doprawiamy ziołami, solą i pieprzem.


Smażymy cebulę z chlebem

Przed podaniem zupę można zmiksować i posypać startym żółtym serem. 

Komentarze