Zupa cebulowa z czerstwy chlebem |
Zupa cebulowa z dodatkiem chleba to dobry sposób na wykorzystanie kilku kromek czerstwego chleba. Ta pyszna zupa może nie ma pięknego wyglądu ale wspaniałe smakuje, a z dodatkiem przypraw idealnie rozgrzewa.
Składniki na zupę cebulową
- Kilka kromek chleba (4 - 5)
- 4 średnie cebule
- 2 łyżki oliwy
- 2 ząbki czosnku
- 4 szklanki bulionu warzywnego
- Zioła prowansalskie lub dalmatyńskie
- Sól i pieprz do smaku
Przygotowanie zupy zaczynamy od pokrojenia chleba i cebuli i podsmażenia wszystkiego w rondlu. Kiedy chleb się zezłoci a cebula zeszkli dolewamy bulion i gotujemy wszystko ok. 15 minut. Zupę doprawiamy ziołami, solą i pieprzem.
Przed podaniem zupę można zmiksować i posypać startym żółtym serem.
Smażymy cebulę z chlebem |
Przed podaniem zupę można zmiksować i posypać startym żółtym serem.
Komentarze
Prześlij komentarz
Czekam na Twoją opinię