Genialna sałatka na ciepło z selera naciowego i ravioli


Sałatka na ciepło z selera naciowego i ravioli

Ta pyszna sałatka na ciepło powstała zupełnie przez przypadek. Dzisiaj szukałam przepisu na duszony seler naciowy, gdyż w domu miałam nadmiar. Okazało się także, że pierożki ravioli muszą być zjedzone w najbliższym czasie. Dzięki temu i inspiracji z bloga sio-smutki.blogspot.com powstała ta pyszna sałatka, która dziś była moim wspaniałym obiadem. Myślę, że zagości na naszym stole na dłużej.

W tym przepisie pierożki ravioli można spokojnie zastąpić pierożkami tortellini, wystarczy tylko wziąć dwa razy większą porcję tych drugich.

Składniki na sałatkę na ciepło z selera naciowego i ravioli

  • 1 opakowanie selera naciowego
  • 12 - 15 świeżych pierożków ravioli 4 sery lub ze szpinakiem
  • 1 średni pomidor lub kilka pomidorków koktajlowych
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oliwy
  • 2 łyżki mleka
  • ½ łyżeczki delikatnego miodu
  • 2 ząbki czosnku
  • gałka muszkatołowa, ocet balsamiczny, sól i pieprz do smaku

Przygotowanie sałatki zaczynamy oczywiście od selera naciowego. Łodygi myjemy, oczyszczamy z  włókien i kroimy na ok. centymetrowe kawałki. Do rondla lub na patelnię wrzucamy pokrojony seler oraz oliwę i masło. Wszystko dusimy na małym ogniu około 10 minut pod przykryciem. W trakcie duszenia warto posolić seler.

Gdy łodygi selera są już miękkie dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, mleko oraz miód. Wszystko mieszamy i zdejmujemy rondel z ognia. Warzywa przekładamy do miski, doprawiamy pieprzem i gałką muszkatołową i zostawiamy aby trochę ostygły. W tym czasie gotujemy pierożki ravioli zgodnie z przepisem na opakowaniu - u mnie były to 2 minuty.

Ugotowane pierożki dokładamy do selera i wszystko delikatnie mieszamy. Na końcu dodajemy zimnego pokrojonego pomidora lub dorzucamy kilka pomidorków koktajlowych. Połączenie ciepłej, kremowej sałatki ze świeżym smakiem zimnego pomidora jest po prostu obłędne. Przed podaniem ciepłą sałatkę polewamy octem balsamicznym i odrobiną oliwy.

Pyszny, sycący lunch, obiad lub kolacja gotowa do podania. Smacznego :)

Komentarze

  1. Seler jest używany w wielu przepisach i może być spożywany na surowo lub gotowany. Może być stosowany jako warzywo, do zup i sałatek.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Czekam na Twoją opinię