Andrut kajmakowy

Andrut kajmakowy


Andrut kajmakowy to ulubiona słodka przekąska nie tylko naszych dzieci. Ten pyszny deser można przygotować dosłownie w 15 minut - wykorzystując gotową masę kajmakową. Można jednak przygotować masę kajmakową samodzielnie -  jednak ta opcja wymaga dużo więcej czasu, ale efekt wart jest zachodu.

Składniki na andrut z masą kajmakową

  • 1 opakowanie gotowych blatów waflowych
  • ½ litra mleka lub słodkiej śmietanki
  • 40 dag cukru
  • 5 dag miękkiego masła
  • ½ laski wanilii lub łyżeczka ekstraktu z wanilii

Przygotowanie andruta zaczynamy oczywiście od masy kajmakowej. Do dużego rondla wlewamy mleko, dosypujemy cukier, dodajemy wanilię i wszystko doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy na silnym ogniu cały czas mieszając tak długo aż płyn zgęstnieje - kajmak jest gotowy, gdy kropla upuszczona na talerzyk szybko zastyga i nie rozpływa się. Rondel zdejmujemy z ognia i czekamy aż chwilę przestygnie. Jeszcze ciepły kajmak ucieramy drewnianą pałką aż będzie miał konsystencję gęstej śmietany. Wtedy do masy dodajemy miękkie masło i jeszcze chwilę ucieramy. Jeżeli przekładanie andruta zajmie nam dłuższy czas, warto trzymać go w naczyniu z gorącą wodą, ponieważ masa szybko tężeje.

Waflowe blaty smarujemy masą kajmakową, układamy jeden na drugim i całość przyciskamy  drewnianą deską. Andrut jest gotowy po kilku godzinach.

Do kajmaku można dodać  odrobinę karmelu, który uzyska wówczas ładniejszy kolor i lepszy smak. 



Komentarze