Zupa serowa

Rozgrzewająca zupa serowa

Zupa serowa to pyszne, bardzo pożywne danie, które można przygotować dosłownie w 15 minut. Z dodatkiem korzennych przypraw będzie super rozgrzewaczem na zimowe i jesienne wieczory. Oto prosty przepis na zupę serową.

Składniki na rozgrzewającą zupę serową

  • 4 szklanki rosołu lub bulionu warzywnego (ok. 1 litra)
  • 1 szklanka startego żółtego sera (musi być dobrej jakości - edamski, gouda lub cheddar)
  • 1 łyżka masła
  • 1 szklanka mleka
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 żółtko
  • przyprawy: starta gałka muszkatołowa, sól, biały pieprz do smaku

Do garnka wlewamy bulion lub rosół z 1/2 szklanki mleka i doprowadzamy do wrzenia. Wsypujemy starty ser żółty i energicznie mieszamy, aby ser się stopił i połączył z rosołem. Pozostałe mleko mieszamy z mąką i zaprawiamy zupę. Przyprawiamy pieprzem, gałką muszkatołową oraz solą. Na końcu dodajemy masło, mieszamy i zdejmujemy garnek z ognia. Żółtko roztrzepujemy z 3-4 łyżkami zupy i wlewamy do garnka delikatnie mieszając, żeby się nie zważyło.

Zupę serową podajemy z grzankami, groszkiem ptysiowym lub bułeczką. Przed podaniem można też posypać ją odrobiną startego parmezanu i prażonymi pestkami dyni lub orzechami włoskimi.

Komentarze