Krem z dyni i papryki - zupa idealna na jesienny obiad |
Kremowe zupy z dyni to wręcz nieograniczone pole do kulinarnych eksperymentów. Są pyszne, pożywne, pięknie wyglądają i smakują prawdziwą jesienią. Tym razem przygotowałam krem z dyni i kolorowej papryki. To był super pomysł, bo zupa przypadła do gustu zarówno mężowi jak i synkowi w wieku przedszkolnym.
Krem z dyni i papryki - potrzebne składniki:
- 1 mała dynia, najlepiej Hokkaido,
- 2 papryki - żółta i czerwona
- 1 marchewka,
- 1 średnia cebula,
- mały kawałek korzenia selera,
- 1 ząbek czosnku,
- ok. 400 ml bulionu warzywnego lub wody,
- ¼ szklanki słodkiej śmietanki 12% lub mleka,
- Listek laurowy, 3 ziarna ziela angielskiego,
- Oliwa lub masło do smażenia
- Sól i pieprz do smaku
Na oliwie podsmażamy cebulę i czosnek. Gdy się zeszkli dodajemy pokrojoną marchewkę i chwilę dusimy. Następnie dodajemy pokrojoną paprykę. Warzywa zalewamy niewielką ilością bulionu warzywnego lub wody, dodajemy liść laurowy i ziele angielskie i gotujemy ok. 10 min. pod przykryciem. Następnie dodajemy dynię - obraną, oczyszczoną z pestek i pokrojoną w kostkę. Wszystko zalewamy resztą bulionu, solimy i gotujemy aż warzywa będą miękkie.
Całość zdejmujemy z ognia, wyjmujemy listek laurowy i ziele. Zupę miksujemy na gładki krem. Dodajemy śmietanę lub mleko i chwilkę podgrzewamy stale mieszając, by zachować gładką konsystencję. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Krem podajemy z grzankami i odrobiną ostrej pasty paprykowej - w wersji dla dorosłych ;) Super smakuje także z kleksem naturalnego jogurtu greckiego lub polany dobra oliwą extra vergine.
Komentarze
Prześlij komentarz
Czekam na Twoją opinię