Placek tarty czarno biały, znany też jako pleśniak |
Ciasto tarte towarzyszy mi od dzieciństwa. Robiła je moja babcia, ciocia i mama, a po wielu latach odnalazłam oryginalny przepis na ten placek w starym zeszycie. Placek tarty jest wyjątkowy, bo ciasto zarabia się bez cukru, a cały smak pochodzi z piany i nadzienia. Podobno to ciasto znane jest jako pleśniak, ale u mnie zawsze będzie plackiem tartym.
Składniki na placek tarty czarno-biały
- 40 dag mąki
- 4 jajka - żółtka oddzielone od białek
- 25 dag masła lub margaryny
- 3 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 4 - 5 łyżek cukru
- słoik ulubionego dżemu
- ulubione bakalie - rodzynki, orzechy, migdały itp.
- szczypta soli
- polewa czekoladowa
Placek zaczynamy od zarobienia kruchego ciasta. Wszystkie składniki powinny być schłodzone. Mąkę przesiewamy, mieszamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy pokrojone, zimne masło i szybko siekamy z mąką. Następnie idą żółtka i wszystko szybko wyrabiamy. Gotowe ciasto dzielimy na 3 części, do jednej dodajemy 3 łyżki kakao i ponownie zarabiamy. Ciasto wkładamy do lodówki na min. 30 minut. Musi być dobrze schłodzone, a nawet lekko zmrożone, bo będziemy je ucierać na tarce.
Jak zrobić idealne ciasto kruche, Kruche babeczki migdałowo-morelowePiekarnik nagrzewamy do 190 stopni. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Białka ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli i 4 łyżek cukru. Na tarce ścieramy jedną część białego ciast i pół czarnego. Ciasto równomiernie rozkładamy na blasze. Następnie nakładamy dżem i bakalie. Wszystko przykrywamy warstwą ubitej piany z białek. Na koniec na wierzch ścieramy pozostałe ciasto - jedną część białego i połówkę czarnego.
Placek pieczemy ok. 50 minut w temperaturze 190 stopni. Gotowe ciasto polewamy polewą czekoladową. Jeżeli wybieramy wersję słodszą można posypać je jeszcze cukrem pudrem.
Jaka wielkość blaszki?
OdpowiedzUsuńTradycyjna blacha 23 x 39 cm
Usuń