Domowy chleb na drożdżach - prosty przepis |
Chleb pieczony w domu to chleb specjalny, wyjątkowy, taki który smakuje każdemu w rodzinie. Przepisów na domowy chleb jest mnóstwo, ale ten który dziś prezentuję jest sprawdzony - chlebek wychodzi pyszny, a przygotowanie go nie sprawia żadnych trudności. Potrzebna jest dobra mąka, drożdże, woda i odrobina serca :) Zatem, do dzieła.
Składniki na domowy chleb na drożdżach
- 1 kg mąki
- 1 l ciepłej wody
- 3 - 5 dag drożdży
- 0,5 szklanki otrębów pszennych
- po 5 łyżek ulubionych dodatków, na przykład ziaren słonecznika, płatków owsianych, czarnuszki, siemienia lnianego, żurawiny, pokrojonych suszonych śliwek itp.
- 1,5 łyżki soli
- 1 łyżeczka cukru
W dużej misce mieszamy przesianą mąkę, sól, otręby oraz ziarna. Jeżeli do chleba dodajemy suszone owoce (na przykład żurawinę) na razie nie dodajemy ich do mieszanki. Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie z dodatkiem cukru. Płyn wlewamy do miski z mąką i wszystko mieszamy drewnianą łyżką. Ciasto odstawiamy, żeby trochę podrosło. Gdy podwoi objętość dokładamy ewentualne owoce. Dwie keksówki smarujemy tłuszczem i wysypujemy mąką i przekładamy do nich nasze ciasto na chleb. Tak przygotowane ciasto pozostawiamy do kolejnego wyrośnięcia w ciepłym miejscu, bez przeciągów.
Czy wiesz jaką mąkę wybrać do pieczenia chleba?
Chleb pieczemy ok. 1 godz. 15 minut w temperaturze 180 stopni bez termoobiegu. Po upieczeniu jeszcze ciepłe chlebki wyjmujemy z foremek i pozostawiamy do wystygnięcia. Chleb jest gotowy i czeka na schrupanie :)
Sprawdź, jak odświeżyć czerstwe pieczywo
Komentarze
Prześlij komentarz
Czekam na Twoją opinię