Bardzo czekoladowe American Cookies

Czekoladowe ciasteczka amerykańskie - double chocolate American Cookies

American Cookies to już prawdziwa klasyka amerykańskiej kuchni. Te przepyszne ciasteczka pieczone są z różnymi dodatkami i zawsze wychodzą przepyszne. Tym razem proponuję podwójnie czekoladowe ciasteczka amerykańskie, czyli double chocolate cookies. Najlepsze w nich jest to, że są naprawdę proste do zrobienia i nie wymagają żadnych wyszukanych dodatków ani sprzętów kuchennych. Te ciasteczka powstały na podstawie przepisu Marthy Stewart. W tym przepisie szklanka to 250 ml.

Składniki na bardzo czekoladowe American Cookies:

  • ½ szklanki mąki pszennej
  • ¼ szklanki kakao
  • 100 g miękkiego masła
  • ¾ szklanki cukru (może być biały lub pół na pół z cukrem trzcinowym demerara)
  • 1 jajko
  • ½  łyżeczki proszku do pieczenia
  • cukier waniliowy lub esencja waniliowa
  • szczypta soli
  • 100 g czekolady deserowej - 50 g posiekane, 50 g do rozpuszczenia

Masło i 50 g czekolady rozpuszczamy razem podgrzewając na parze. Lekko studzimy i dodajemy cukier. Wszystko mieszamy mikserem. Gdy składniki się połączą dodajemy jajko i dalej ubijamy. Do masy stopniowo dodajemy przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, kakao, solą i cukrem waniliowym. Mieszamy łyżką. Na koniec dodajemy posiekaną czekoladę.

Piekarnik rozgrzewamy do ok. 160 st. C. Dwie duże blachy wykładamy papierem do pieczenia, na którym będziemy układać ciasteczka. Z przygotowanego ciasta formujemy nieduże kulki, wielkości małej gałki lodów. Do formowania kulek można użyć gałkownicy do lodów lub toczyć je w dłoniach z łyżki ciasta każdą. Kulki układamy na blasze do pieczenia i lekko rozpłaszczamy. Między ciastkami muszą być duże odległości, gdyż w czasie pieczenia bardzo się rozpływają. Na blasze zmieści się 9 ciastek. Na tę porcję ciasta potrzebne będą dwie blachy. Tak przygotowane ciasteczka wkładamy do piekarnika na ok. 15 minut. Ciastka po wyjęciu z piernika zdejmujemy z blachy gdy są jeszcze ciepłe i plastyczne.

Komentarze