Sorbetowe lody malinowe. Domowe lody z malin i mleka

Sorbet malinowy - domowe lody malinowe
Sorbet malinowy jest cudowny w upalne letnie popołudnia. Osobiście lubię ten deser przygotowywać z dodatkiem mleka, które daje gładki, aksamitny smak. Dodatkowo przecieram większość malin, żeby pozbawić lody dużej ilości pestek. Lody sorbetowe są przepyszne, mają niewiele kalorii i wspaniale chłodzą i mogą być świetną owocową przekąską.

Składniki potrzebne na sorbetowe lody malinowe 

  • ok. 40 dag świeżych malin (pudełko)
  • 200 ml mleka
  • 6 łyżek cukru
  • odrobina ekstraktu waniliowego

Wypłukane i osuszone maliny blendujemy na gładką masę. Następnie ok. ¾ masy przecieramy przez sito, a następnie dodajemy resztę nieprzetartych malin. Mleko doprowadzamy do wrzenia i dodajemy cukier, można dodać odrobinę ekstraktu, wszystko gotujemy min. 5-7 minut. Mleko studzimy i łączymy z musem malinowym. Wszystko blendujemy i umieszczamy z zamrażalniku w plastikowym pojemniku. Lody muszą zamarzać co najmniej 6 godzin, jednak co godzinę warto zmiksować lub przynajmniej energicznie przemieszać sorbet, aby nie dopuścić do powstanie dużych kryształów lodu.

W tym przepisie mleko można zastąpić wodą i dodać ulubiony likier - w wersji dla dorosłych. Możliwości są nieograniczone ;)

Komentarze