Sorbet malinowy - domowe lody malinowe |
Składniki potrzebne na sorbetowe lody malinowe
- ok. 40 dag świeżych malin (pudełko)
- 200 ml mleka
- 6 łyżek cukru
- odrobina ekstraktu waniliowego
Wypłukane i osuszone maliny blendujemy na gładką masę. Następnie ok. ¾ masy przecieramy przez sito, a następnie dodajemy resztę nieprzetartych malin. Mleko doprowadzamy do wrzenia i dodajemy cukier, można dodać odrobinę ekstraktu, wszystko gotujemy min. 5-7 minut. Mleko studzimy i łączymy z musem malinowym. Wszystko blendujemy i umieszczamy z zamrażalniku w plastikowym pojemniku. Lody muszą zamarzać co najmniej 6 godzin, jednak co godzinę warto zmiksować lub przynajmniej energicznie przemieszać sorbet, aby nie dopuścić do powstanie dużych kryształów lodu.
W tym przepisie mleko można zastąpić wodą i dodać ulubiony likier - w wersji dla dorosłych. Możliwości są nieograniczone ;)
Komentarze
Prześlij komentarz
Czekam na Twoją opinię