Sałatka obiadowa z fasoli Jaś z serem feta

Sałatka z fasoli Jaś i sera feta z warzywami sezonowymi


Fasola, ser i świeże warzywa to zestaw, który świetnie sprawdzi się jako danie obiadowe. Sałatka przygotowana z tych składników doskonale smakuje, a przede wszystkim stanowi pełnowartościowy posiłek. We wrześniu, gdy fasola jest jeszcze świeża, ma wyjątkowy, delikatny smak. Oto przepis na sałatkę fasolową.

Składniki potrzebne do przygotowania sałatki z fasoli Jaś:

  • 1 kubek (250 ml) świeżej fasoli Jaś lub pół kubka suchych ziaren fasoli
  • ½ opakowania sera feta
  • 2 ogórki kiszone
  • 2 - 3 ogórków kiszonych lub małosolnych
  • 2 średnie pomidory
  • Garść natki pietruszki
  • 1 łyżka oleju lnianego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • Sól i biały pieprz do smaku

Zaczynamy od ugotowania fasoli. Jeżeli wybieramy świeżą fasolę po prostu gotujemy ją w osolonej wodzie do miękkości. Jeżeli sałatka będzie przygotowana z suchej fasoli, ziarna trzeba namoczyć przez 12 godz. i następnie ugotować. Do wystudzonej fasoli dodajemy pozostałe składniki: pokrojony ser feta, ogórki kiszone i pomidory. Doprawiamy solą, pieprzem, sokiem z cytryny oraz olejem lnianym i delikatnie mieszamy. Na koniec posypujemy natką pietruszki. Sałatka najlepiej smakuje ok. pół godziny po przygotowaniu.

Komentarze