Ciasto cytrynowo-cytrynowe |
To ciasto cytrynowe to prawdziwe szaleństwo smaku cytryny. Jest to bardzo proste i pyszne ciasto ucierane, które dodatkowo poza skórką cytrynową jest nasączone syropem z soku cytrynowego. Efekt końcowy jest zabójczy, szczególnie w połączeniu z lodami śmietankowymi lub bitą śmietanką.
Składniki na ciasto cytrynowe
- pół kostki miękkiego masła (10 dag)
- 1 szklanki mąki
- 1 szklanka cukru
- 2 jajka
- 1 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki mleka
- pół łyżeczki ekstraktu waniliowego
- szczypta soli
- 2 łyżki startej skórki z cytryny
- 4 łyżki soku z cytryny
- 6 łyżek cukru do syropu
To ciasto cytrynowe jest bardzo proste w przygotowaniu. W dużej misce miksujemy wszystkie składniki - miękkie masło, cukier, mąkę z proszkiem do pieczenia, jajka, wanilię, skórkę cytrynową oraz szczyptę soli. I to wszystko. Ciasto przelewamy do keksówki wysmarowanej dokładnie masłem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 45 minut. Ciasto jest gotowe gdy patyczek wbity w środek jest suchy.
W czasie pieczenia się ciasta przygotowujemy syrop cytrynowy. 4 łyżki soku z cytryny mieszamy z 6 łyżkami cukru, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy ok. 5 - 7 minut. Płyn powinien zmniejszyć objętość o połowę.
Gorące ciasto tuż po wyjęciu z piernika nakłuwamy z wierzchu tak, aby powstały dość duże, regularne otwory. W te otwory będziemy wlewać gorący syrop cytrynowy. Syrop (gorący) nakładamy łyżeczką na gorące ciasto i lekko wmasowujemy go w wierch, tak aby jak najwięcej cieczy weszło w ciasto. Pozostawiamy do wystygnięcia. Ciasto można posypać cukrem pudrem, jednak nie jest to konieczne. Ciasto cytrynowo cytrynowe wspaniale smakuje z dodatkiem bitej śmietany oraz lodów śmietankowych lub waniliowych.
Można także pokusić się o eksperymenty z cytrusami - do cytryny dodać sok i skórkę z pomarańczy lub na przykład limonki.
Inspiracją do tego przepisu była receptura Neli Rubinstein.
Komentarze
Prześlij komentarz
Czekam na Twoją opinię