Ciasto cytrynowe podwójnie cytrynowe

Ciasto cytrynowo-cytrynowe

To ciasto cytrynowe to prawdziwe szaleństwo smaku cytryny. Jest to bardzo proste i pyszne ciasto ucierane, które dodatkowo poza skórką cytrynową jest nasączone syropem z soku cytrynowego. Efekt końcowy jest zabójczy, szczególnie w połączeniu z lodami śmietankowymi lub bitą śmietanką.

Składniki na ciasto cytrynowe

  • pół kostki miękkiego masła (10 dag)
  • 1 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki mleka
  • pół łyżeczki ekstraktu waniliowego 
  • szczypta soli
  • 2 łyżki startej skórki z cytryny
  • 4  łyżki soku z cytryny
  • 6 łyżek cukru do syropu

To ciasto cytrynowe jest bardzo proste w przygotowaniu. W dużej misce miksujemy wszystkie składniki - miękkie masło, cukier, mąkę z proszkiem do pieczenia, jajka, wanilię, skórkę cytrynową oraz szczyptę soli. I to wszystko. Ciasto przelewamy do keksówki wysmarowanej dokładnie masłem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 45 minut. Ciasto jest gotowe gdy patyczek wbity w środek jest suchy.

W czasie pieczenia się ciasta przygotowujemy syrop cytrynowy. 4 łyżki soku z cytryny mieszamy z 6 łyżkami cukru, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy ok. 5 - 7 minut. Płyn powinien zmniejszyć objętość o połowę.

Gorące ciasto tuż po wyjęciu z piernika nakłuwamy z wierzchu tak, aby powstały dość duże, regularne otwory. W te otwory będziemy wlewać gorący syrop cytrynowy. Syrop (gorący) nakładamy łyżeczką na gorące ciasto i lekko wmasowujemy go w wierch, tak aby jak najwięcej cieczy weszło w ciasto. Pozostawiamy do wystygnięcia. Ciasto można posypać cukrem pudrem, jednak nie jest to konieczne. Ciasto cytrynowo cytrynowe wspaniale smakuje z dodatkiem bitej śmietany oraz lodów śmietankowych lub waniliowych.

Można także pokusić się o eksperymenty z cytrusami - do cytryny dodać sok i skórkę z pomarańczy lub na przykład limonki.

Inspiracją do tego przepisu była receptura Neli Rubinstein.

Komentarze