Pomidory kiszone w jogurcie z koperkiem, dymką i czosnkiem. Przepis na zdrową kiszonkę

Kiszone pomidory - pomidory, jogurt, koperek, cebulka i czosnek oraz ostra papryka!

Pomidory kiszone w jogurcie to moje internetowe odkrycie. Szukając informacji o kiszonkach natknęłam się na ten obłędny smakołyk. Ten smak zmienił moje podejście do pomidorów i kiszenia różnych warzyw i owoców w ogóle. Kiszone pomidory to przebój tej jesieni :)

Składniki potrzebne do przygotowania pomidorów kiszonych w jogurcie

  • pomidory – najlepiej lima lub malinowe, albo inna odmiana o małej ilości pestek
  • jogurt naturalny lub maślanka – najlepiej takie bez dodatków, tylko mleko i bakterie, nie grecki
  • koperek, może być taki z baldachami ale lepiej użyć po prostu gałązki zielonego koperku
  • cebulka dymka
  • kilka ząbków czosnku
  • sól i pieprz
  • pasta z ostrej papryki lub inna wersja pikantnej papryki

Pomidory parzymy i obieramy ze skórki. Ważne, żeby wybrać zdrowe, dojrzałe owoce bez uszkodzeń. Następnie kroimy na ćwiartki, jednocześnie usuwamy twardy środek przy szypułce. To bardzo ważne, bo po ukiszeniu pomidory mają jednolitą, sprężystą konsystencję. Ćwiartki pomidorów układamy w wyparzonym słoiku z dodatkiem ząbka czosnku na średni słoik, 1-2 gałązek zielonego koperku, 1 cebulki dymki pokrojonej w kawałki długości ok. 5 cm. Pomidory z dodatkami zalewamy jogurtem z przyprawami – solą, pieprzem i ostrą papryczką. Jogurt musi być dobrze doprawiony, aby kiszonka miała zdecydowany, ostry smak.
Sprawdź koniecznie: Kiszenie warzyw i owoców od A do Z

Pomidory są gotowe po ok. 4 dniach. U mnie stoją w piwnicy już ok. 3 tygodnie i otwierane są kolejne słoiki. Są pyszne, zdrowe i cudownie smakują w sałatkach oraz jako dodatek do wędlin. Na śniadanie świetnie sprawdzają się z dobrym, naturalnym twarogiem.

Za inspirację dziękuję autorowi bloga Zdrowe-Kiszonki.pl :)

Komentarze