Ciasto ucierane z truskawkami i kruszonką

Maj to truskawkowy miesiąc. W tym czasie jemy truskawki na wszystkie sposoby. Oto prosty przepis na pyszne ciasto ucierane z truskawkami, przykrytymi chrupiącą kruszonką. Najlepiej smakuje jeszcze ciepłe z dodatkiem odrobiny bitej śmietany.

Ciasto ucierane250 g mąki 200 g cukru pudrukostka miękkiego masła4 jajka1 łyżeczka proszku do pieczenia0,5 kg truskawek
Kruszonka 150 g mąki pszennej75 g zimnego masła 75 g cukru
Zaczynamy od przygotowania kruszonki. Wszystkie składniki muszą być dobrze schłodzone. Na stolnicy siekamy masło z przesianą mąką i cukrem. Po posiekaniu szybko zarabiamy ciasto dłońmi, tak aby miało właśnie konsystencję kruszonki – jednak masło musi być połączone z mąką. Składniki można wymieszać także w robocie kuchennym. Tak przygotowane ciasto koniecznie trzeba schłodzić, minimum 30 minut w lodówce.

Miękkie masło ucieramy z cukrem pudrem na gładką, puszystą masę. Wbijamy po jednym jajku i ucieramy lub delikatnie miksujemy do połączenia składników. Następnie stopniow…

Knedle ze śliwkami na sposób mojej mamy

Knedle ze śliwkami

Knedle ze śliwkami, najlepiej węgierkami, to smak mojego dzieciństwa. Te knedle zawsze „wychodziły”. Ciasto zawsze było delikatne, miękkie i nie przytłaczało smaku śliwek. Polane stopionym masłem i posypane zwykłym cukrem. Bez żadnych wymyślnych dodatków w postaci cynamonu, wanilii ani bitej śmietany. Naturalna słodycz śliwek i delikatne ciasto z ziemniaków – oto cały sekret najlepszych knedli.

Składniki na knedle ze śliwkami

  • 3-4 większe ziemniaki
  • ok. 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 jajko
  • ok. 30 dag śliwek węgierek
  • masło i cukier do polania

Zaczynamy od ziemniaków. Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie. W tym czasie bierzemy się za wydrylowanie śliwek. Przecinamy je wzdłuż na pół, ale nie do końca i wyciągamy pestkę. Śliwki mamy już gotowe, wracamy zatem do ziemniaków.

Ugotowane ziemniaki odcedzamy i jeszcze ciepłe wykładamy na stolnicę i ubijamy tłuczkiem lub przeciskamy przez praskę do ziemniaków. Gdy ziemniaki trochę przestygną, ale wciąż są ciepłe, dodajemy połowę mąki i zaczynamy zarabiać ciasto. Dodajemy jajko i cały czas zarabiając dodajemy resztę mąki. Ciasto musi mieć lekką konsystencję i nie może być zbyt twarde. Ilość mąki trzeba dopasować przy zarabianiu.

Gotowe ciasto zwijamy w dość gruby wałek, który następnie kroimy w krążki. Druga wersja to rozwałkowanie ciasta na ok. 0,5 cm i wykrawanie krążków szklanką. Metoda nie ma znaczenia, ważne, aby uzyskać porcje ciasta, na których układamy śliwki i zawijamy w kulki. Ważne! Ciasto nie może być zbyt grube.

W dużym garnku gotujemy wodę i lekko ją solimy. Nasze knedelki wrzucamy do wrzątku i gotujemy ok. 2-3 minut od wypłynięcia. Knedle najlepiej smakują polane stopionym masłem i posypane cukrem. Można podawać jest także z bułeczką z masłem oraz z kwaśną śmietaną i cukrem.

P.S.
Moje dziecko uwielbia owocowe wariacja w knedlach. Można z powodzeniem robić knedle z jabłkami oraz bananami. Spróbujcie koniecznie :)

Komentarze