Kokosowa granita. Azjatycki deser idealny nie tylko dla wegetarian

Kokosowa granita, czyli domowe lody kokosowe

Granita z mleka kokosowego to cudowna alternatywa dla tradycyjnych lodów. Z dodatkiem odrobimy soku z cytryny lub limonki, podana z sosem czekoladowym, stanowi świetny deser na upalne popołudnie.

Kokosowa granita - potrzebne składniki:

  • 2 małe puszki pełnotłustego mleka kokosowego
  • 1/4 szklanki cukru (lub miodu)
  • 1/4 szklanki wody
  • 1/2 limonki lub 1/4 cytryny (sok i skórka)
  • sos czekoladowy lub świeże owoce do serwowania

Sposób przygotowania

Mleko kokosowe wlać do plastikowego naczynia, w którym będzie zamrażana granita. W niewielkim rondlu połączyć cukier z wodą i doprowadzić do wrzenia. Gotować ok. 2 do 3 minut. Następnie lekko przestudzić. Połączyć syrop cukrowy z mlekiem kokosowym i dokładnie wymieszać. Granitę doprawić starta skórką z cytryny lub limonki oraz wyciśniętym sokiem. Umieścić naczynie w zamrażarce i co ok. 30 minut mieszać zamarzającą granitę. Deser zamrażać przez ok. 2 godziny. Podawać z sosem czekoladowym, świeżymi owocami lub likierem.

Komentarze