Beza z bitą śmietaną, czyli klasyczna Pavlova |
Pavlova to klasyczny deser, który swoją nazwę zawdzięcza nazwisku słynnej rosyjskiej primabaleriny Anny Pawłowej. Jednak wbrew pozorom ten pyszny torcik nie pochodzi z Rosji ale z dalekiej Australii, gdzie ponoć został po raz pierwszy przygotowany w roku 1926. Żeby wszystko było jasne, Pavlova to delikatna beza z bitą śmietaną i świeżymi owocami. Wersji tego przepisu jest tyle ilu jest kucharzy, ale warto zacząć od podstaw!
Składniki na bezę wg Billa Grangera
- białka z 3 dużych jaj
- 150 g drobnego cukru
- 1 łyżeczka mąki kukurydzianej
- 1 łyżeczka octu z białego wina
- 100 g białej posiekanej czekolady
Dodatki
- 250 ml śmietany kremówki
- świeże owoce wg uznania - idealne będą truskawki, jeżyny, borówki lub poziomki
W dużej misce ubić białka na sztywną pianę, a następnie stopniowo dodawać cukier cały czas ubijając białka. Dodać ocet i mąkę kukurydzianę. Panię ubijać aż będzie sztywna i błyszcząca. Na końcu dodać posiekaną czekoladę i wszystko wymieszać. Piekarnik rozgrzać do 160 st. C. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wyłożyć 6 porcji ubitej piany wielkości małego talerzyka. Zmniejszyć temperaturę piekarnika do 140 st. C i piec bezy około 45 minut. Następnie wyłączyć piekarnik, lekko uchylić drzwiczki i pozostawić bezy do ostygnięcia.
Gdy bezowe blaty są już chłodne można zacząć dekorować je bitą śmietaną i świeżymi owocami. Do przygotowania śmietany idealny będzie właśnie wspomniany syfon do bitej śmietany. Takie urządzenie można bez problemu kupić w internecie np. na stronie revolution.pl lub w sklepach z wyposażeniem kuchennym. Obsługa syfonu jest bardzo prosta - wystarczy wlać śmietanę, zamocować specjalny nabój, wstrząsnąć i można już działać, czyli dekorować bezowe torciki do woli. Jeżeli w syfonie zostanie trochę śmietany można schować go do lodówki i wykorzystać przy następnej okazji, czyli np. do dekoracji lodów lub kawy.
Komentarze
Prześlij komentarz
Czekam na Twoją opinię