Wielkanoc to czas, kiedy na stołach i w koszyczkach królują babki. Do wyboru mamy drożdżowe, piaskowe i ucierane. Mam dla was przepis na prostą babkę cytrynową, która zawsze się udaje i wspaniale smakuje!
Składniki na babkę cytrynową (mała porcja)
- Pełna szklanka mąki
- 0,7 szklanki cukru
- 0,5 kostki roztopionego, wystudzonego masła
- 2 jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- cukier waniliowy lub esencja waniliowa
- Skórka starta z jednej cytryny
- 2 łyżki soku z cytryny, ewentualnie aromat cytrynowy
- 2 łyżki posiekanych migdałów - opcjonalnie
- szczypta soli
- lukier cytrynowy do dekoracji
Masło podgrzać roztopić w rondelku lub kuchence mikrofalowej - nie można dopuścić do przypalenia, ani wrzenia tłuszczu, a następnie schłodzić. Do miski wbić całe jajka, dodać szczyptę soli i intensywnie ubijać mikserem. Gdy jajka się spienią dodać cukier i dalej ubijać, aż masa stanie się jasna i puszysta. Do ubitych jajek cienkim strumieniem wlewać masło i cały czas masę ubijać mikserem. Do ubitych jajek z tłuszczem partiami dodawać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i wszystko delikatnie wymieszać łyżką. Na koniec dodać skórkę z cytryny, sok i pokrojone migdały - jeśli lubicie, gdy w babce coś lekko chrupie. Ciasto wlać do wysmarowanej formy na babkę lub do formy silikonowej i piec ok. 50 minut w temp. 150 C. Przed wyjęciem sprawdzić ciasto patyczkiem - babka jest gotowa gdy patyczek jest suchy.
Gotową babkę udekorować lukrem cytrynowym, można też posypać płatkami migdałowymi.
Komentarze
Prześlij komentarz
Czekam na Twoją opinię