Placki ziemniaczane to tradycyjne danie, które smakuje chyba każdemu. Mogą być podawane na słodko i na ostro - z cukrem, śmietaną, gulaszem, szpinakiem sosem tzatziki lub kawiorem.
Składniki na placki ziemniaczane
- 1 kg ziemniaków
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 2 jajka
- 2-3 łyżki mąki pszennej
- olej lub smalec do smażenia
Obrać ziemniaki i cebulę. Na tarce o małych otworach zetrzeć ziemniaki i cebulę. Wylać masę na sitko ustawione na naczyniu. Lekko odcisnąć. Ziemniaki wymieszać z roztrzepanymi jajkami i mąką. Z naczynia, nad którym odcedzaliśmy ziemniaki odlać delikatnie sok, zostawiając na dnie skrobię. Skrobię dodać do masy. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Smażyć na złoty kolor. Po usmażeniu odsączyć nadmiar tłuszczu na papierowym ręczniku.
Aby masa ziemniaczana nie ciemniała, można dodać do niej łyżkę śmietany lub gęstego jogurtu.
Komentarze
Prześlij komentarz
Czekam na Twoją opinię