Rozgrzewająca zupa z dyni z korzennymi przyprawami i chili |
Kremowa zupa z dyni, doprawiona rozgrzewającymi przyprawami korzennymi, to idealne rozwiązanie dla wszystkich, którzy marzną zimą. Korzenne przyprawy oraz dodatek chilli gwarantują dużą dawkę wewnętrznego ciepła!
Składniki na rozgrzewającą zupę z dyni
- 1 mała dynia lub ćwiartka dużej
- 1 marchewka,
- 1 średni ziemniak
- 1 średnia cebula
- 1 szklanka mleczka kokosowego,
- ok. 400 ml bulionu warzywnego,
- 1 łyżeczka świeżo startego imbiru,
- 1 łyżeczka sproszkowanego kardamonu,
- Szczypta papryczki chili lub według uznania
- Duża szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej
- Oliwa lub olej do smażenia
- Do smaku sól, pieprz, odrobina cukru
Na oliwie podsmażamy cebulę i imbir. Gdy się zeszkli dodajemy pokrojona marchewkę oraz ziemniaka i chwilę dusimy. Warzywa zalewamy niewielką ilością bulionu warzywnego i gotujemy ok. 10 min. pod przykryciem. Następnie dodajemy obraną, oczyszczoną z pestek i pokrojoną w kostkę dynię. Zalewamy resztą bulionu. Dodajemy kardamon i gałkę. Gotujemy aż warzywa będą miękkie.
Całość zdejmujemy z ognia. Miksujemy w blenderze na gładki krem. Dodajemy mleczko kokosowe i chwilkę znów podgrzewamy stale mieszając, by zachować gładką konsystencję. Doprawiamy solą, cukrem i pieprzem do smaku. Można dodać odrobinę soku z cytryny. Krem przelewamy do miseczek. Przed podaniem można polać zupę oliwą lub dobrym olejem tłoczonym na zimno np. z pestek dyni, z orzechów laskowych lub oliwą extra vergine. Można też dodać kleks śmietany. Zupa idealnie smakuje z ziołowymi grzankami, groszkiem ptysiowym, bagietką lub ryżem. Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz
Czekam na Twoją opinię