Zapiekanka ziemniaczana |
Ten przepis na szybką zapiekankę ziemniaczaną z naszym rodzimym oscypkiem inspirowany jest… kuchnią hiszpańską! Zapiekankę można przygotować dosłownie w 20 minut i wystarczy do tego tylko patelnia.
Składniki na ziemniaczaną zapiekankę z oscypkiem
- 3 średnie ziemniaki
- 1 czerwona papryka
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 parówki z szynki
- Oscypek starty na tarce
- Mozzarella starta na tarce
- Sól i pieprz do smaku
- Olej do smażenia
Ziemniaki umyć, obrać i pokroić w bardzo cienkie plasterki. Plasterki układać na natłuszczonej patelni, tak aby równomiernie pokryły całe dno. Posolić i popieprzyć. Szybko podsmażyć na dużym ogniu, a następnie dodać odrobinę wody i dusić pod przykryciem ok. 10 - 12 min. W tym czasie na drugiej patelni zeszklić cebulę, dodać pokrojoną paprykę oraz plasterki parówek. Wszystko podsmażyć i doprawić do smaku czosnkiem.
Gdy ziemniaki będą już miękkie na wierzch nałożyć cebulę z paprykę i parówkami i wszystko posypać startymi serami - oscypkiem i mozzarellą. Na chwile przykryć pokrywką, aby sery mogły się rozpuścić. Następnie zdjąć pokrywkę i zwiększyć ogień - dzięki temu spód zapiekanki przyrumieni się i będzie chrupki.
Można podawać - wspaniale smakuje z zieloną sałatą ze śmietaną lub jogurtem, a także z tradycyjną mizerią lub sałatką z pomidorów.
Komentarze
Prześlij komentarz
Czekam na Twoją opinię