Jak parzyć kawę, aby smakowała jeszcze lepiej? |
Zacząć dzień od pysznego i pożywnego śniadania – to marzenie sporej części ludzi we współczesnym i ciągle zabieganym społeczeństwie. Wiele z tych osób nie wyobraża sobie jednak takiego posiłku bez aromatycznej kawy w ulubionym kubku, co jest oczywiście zrozumiałe. Dla smaku i doznań zapachowych palonych ziaren jesteśmy nierzadko w stanie opuścić wcześniej łóżko, gdyż gdzieś tam na dnie filiżanki czeka na nas obietnica udanego poranka i spora dawka energii na większą część dnia – czy to w pracy, czy na uczelni lub też w weekendowy poranek. Sposobów parzenia jest wiele, choć zdecydowanie najczęściej wybieramy ten najprostszy. Ulubiona kawa może smakować jednak jeszcze lepiej i to niewielkim kosztem oraz przy użyciu niewielkich nakładów sił. Jak to zrobić? Co jest do tego potrzebne? Czy naprawdę efekt może być jeszcze lepszy? Postaramy się wam o tym opowiedzieć i udowodnić to w poniższych akapitach.
Zmiana metody parzenia
Jeśli dotychczas jedyną metodą parzenia kawy w twoim domu było korzystanie z ekspresu przelewowego, to tak naprawdę dopiero teraz otwierają się przed tobą najlepsze chwile, jako entuzjasty/ki tego aromatycznego napoju. Wystarczy jedynie zastanowić się, co można by poprawić w tym, co już osiąga się każdego poranka i pod tym względem dopasować metodę parzenia. Ma być bardziej gorzka, czy może kwaskowata? Zależy ci, by uwypuklić dodatkowe aromaty i szlachetne smaki związane z miejscem na Ziemi, gdzie wzrastała konkretna plantacja? Masz w swoim domu przepyszną kawę ziarnistą z Kenii (jasnopaloną) i nie chcesz zmarnować ani ziarenka? Cały asortyment kawiarek, french pressów, aeropressów, ekspresów ciśnieniowych oraz dripperów jest do twojej dyspozycji.
Kwestia ziaren
Dla smaku i aromatu kawy najważniejsze są oczywiście same ziarna. Z tego względu, by ulubione espresso o poranku mogło smakować jeszcze lepiej, warto dobrze zadbać o takie elementy, jak między innymi:
- odpowiedni gatunek ziaren (robusta jest bardziej gorzka, arabica zaś to delikatna odmiana dla entuzjastów kawy z lekko słodką pianką pojawiającą się na powierzchni po jej zaparzeniu),
- proces mielenia ziaren (od tego, jaki młynek wybieramy i jak drobno mielimy nasze ziarna, zależy bardzo wiele w kwestii smaku kawy, nie mówiąc już o tym, że niektóre ziarna są przystosowane do parzenia konkretnego rodzaju kawy),
- odpowiedni stopień palenia ziaren (im jaśniejsze, tym delikatniejsze w smaku, a im ciemniejsze, tym mniejszą zawartością kofeiny będzie charakteryzowała się zaparzona z nich kawa).
A może...
Dla wielu amatorów porannej kawy (i nie tylko) najważniejsze są dodatkowe nuty smakowe, jakie mogą uzyskać, kupując konkretny gatunek kawy ziarnistej. Jest jednak inny sposób, by poranna filiżanka lub kubek, wypełnione tym aromatycznym napojem, zyskały ciekawego i bardzo satysfakcjonującego posmaku, który jeszcze długo zostanie nam na podniebieniu niczym miłe wspomnienie poprawiające humor. Mowa tu oczywiście o specjalnych syropach do kawy. Smaków jest wiele, a ich popularność w naszym kraju zatacza coraz szersze kręgi. Są tu takie klasyki jak kokos, czekolada, karmel, czy rum, ale na uważnych poszukiwaczy czekają również curacao, irish cream, mięta, cherry, orzechy laskowe lub nawet wanilia. Wystarczy odrobina, by odczuć zmianę i poprawić sobie jeszcze bardziej samopoczucie.
Nasze zainteresowanie tematyką związaną z kawą oraz jej smakiem rozbudził zespół sklepu internetowego ŚwieżoPalona.pl
Ja robię sobie często kawę z ekspresu, bo za bardzo czasu nie mam na inny rodzaj parzenia. Chodź jak mam czasu lubię sam sobie zmielić kawę i ją dopieścić.
OdpowiedzUsuń