Ciasto marchewkowo-czekoladowe |
Wszyscy kochają ciasto marchewkowe - jest pachnące, wilgotne, świetnie pasuje do codziennej kawy oraz jako świąteczny wypiek. Wystarczy przygotować śmietankowy krem i ciasto marchewkowe zmienia się we wspaniały tort. Oto przepis na świetne ciasto marchewkowe wzbogacone czekoladową nutą. Jeśli ciasto ma być dla dzieci najlepsza będzie czekolada mleczna, dla dorosłych polecam dodatek odrobiny goryczy, czyli czekolady 70%.
Składniki na ciasto marchewkowe
- 3 średnie marchewki starte na drobnej tarce
- ½ jabłka startego na grubej tarce
- 2 jajka
- 10 dag drobnego cukru
- 20 dag mąki pszennej
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- ¾ szklanki oleju roślinnego
- 1 tabliczka czekolady - dla dzieci mlecznej, dla dorosłych gorzkiej
- 2 łyżeczki przyprawy do pierników
- 1 cukier waniliowy
- Szczypta soli
Jajka wbić do miski i ubijać mikserem do białości. Dodać cukier i cukier waniliowy - dalej ubijać do uzyskania gęstej, kremowej masy. Nie przerywając ubijania cienką strużką wlewać olej. Do masy z jajek dodać marchewkę i jabłko. Wszystko delikatni wymieszać łyżką. Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem, sodą, solą i przyprawami. Delikatnie połączyć mąkę z masa jajeczną. Na końcu dodać pokrojoną czekoladę. Ciasto wlać do formy i wstawić do piekarnika nagrzanego do 150 st. C. Piec ok. godziny. Ciasto jest gotowe gdy wbity patyczek jest suchy. Po wystudzeniu ciasto można polukrować, przełożyć kremem z serka mascarpone lub posypać cukrem pudrem.
Komentarze
Prześlij komentarz
Czekam na Twoją opinię