Szarlotka z bitą śmietaną |
Szarlotka, czyli jabłecznik, to obowiązkowa pozycja deserowa jesienią. Smak ciasta z jabłkami chyba wszystkim kojarzy się z dzieciństwem i podwieczorkiem u babci. Oto sprawdzony przepis na szarlotkę babci.
Składniki na ciasto:- 2 jajka
- 1/3 szklanki cukru
- 3 niepełne szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 łyżki mleka
- 15 dag miękkiego masła
- Cukier waniliowy lub esencja waniliowa
- Szczypta soli
Nadzienie szarlotki:
- 2 kg kwaśnych jabłek, najlepiej Szara Reneta lub Antonówka
- ½ łyżeczki cynamonu
- ⅓ szklanki cukru
- łyżka masła
- 2 łyżki cukru waniliowego
- trochę przegotowanej i gorącej wody
W czasie, gdy nadzienie stygnie przygotowujemy ciasto. Do mąki wsypujemy proszek do pieczenia, mieszamy i przesiewamy do dużej miski. Dodajemy cukier i resztę składników. Ciasto wyrabiamy ręcznie ok. 5-6 minut. Można użyć robota kuchennego.
Sprawdź: Jak zrobić jabłka do szarlotkiPo wyrobieniu wykładamy ciasto na stolnicę i formujemy wałek. Kroimy go na pół. Pierwszą połowę odkładamy, a drugą kładziemy na papierze do pieczenia i wałkujemy na rozmiar naszej blachy do pieczenia lub tortownicy. Kiedy jest gotowe, wraz z papierem przekładamy na blachę i podpiekamy w piekarniku około 10 minut w temperaturze 180 stopni. Kiedy się podpiecze, układamy na nie nadzienie z jabłek. Drugą połówkę ciasta również wałkujemy na papierze i ciasto kładziemy na wierzch jabłek - tym razem bez papieru. Szarlotkę ponownie wkładamy do piernika i pieczemy około 35 minut, i również w temperaturze 180 °C. Kiedy wierzch się zarumieni, wyciągamy blachę z piekarnika i zostawiamy do przestudzenia. Można podać z gałką lodów lub bitą śmietaną. Powodzenia!
Komentarze
Prześlij komentarz
Czekam na Twoją opinię