Sok z winogron na zimę

Sok winogronowy

Sok z winogron z powodzeniem można przygotować z winogron, które rosną na działce lub w ogrodzie. Przeważnie nie są to odmiany deserowe więc owoce bywają cierpkie, jednak takie winogrona idealnie nadają się na sok.

Składniki na sok winogronowy:
  • 2 kg winogron (białe lub ciemne)
  • 0,5 kg cukru
  • 0,5 szklanki wody

Winogrona umyć i oczyścić z łodyżek. Do garnka wlać wodę, wsypać owoce i połowę cukru. Gotować do momentu, aż owoce będą się rozpadać. Sok z winogron przecedzić, owoce przetrzeć przez sito. Sok wlać z powrotem do garnka, dodać resztę cukru i gotować jeszcze ok. 15 min. Pilnować aby sok się nie przypalił. Jeżeli sok jest zbyt kwaśny można go dosłodzić.  Gorący sok przelewać do słoików lub butelek. Odstawiać do góry dnem mocno zakręcone.

Zobacz także: Winogrona: wartości odżywcze i zdrowotne winogron


Komentarze